Bănci și Asigurări

Eurom Bank si FRAI, interesate sa investeasca in ARDAF

12.07.2001, 00:00 15



Proaspat reintrata pe piata bancara, dupa ridicarea starii de faliment, Banca Dacia Felix - denumita acum Eurom Bank, intentioneaza sa-si mentina o pozitie de investitor major la ARDAF, mai ales ca a ratat posibilitatea exercitarii dreptului de preemtiune conferit de calitatea de vechi actionar al societatii.

In lipsa vreunui nou semnal din partea grupului australian QBE, societatea de asigurare ARDAF continua insa si discutiile cu Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI), interesat de cumpararea unui pachet de actiuni.

"Negocierile cu Fondul Romano-American pentru Investitii in vederea preluarii unui pachet important de actiuni sunt destul de avansate. Se pare insa ca acum si Banca Dacia Felix este interesata sa investeasca in ARDAF", a declarat pentru Ziarul Financiar Florian Firu, directorul economic al Societatii de Investitii Financiare (SIF) Transilvania, care este actionarul majoritar al societatii de asigurare ARDAF.

Eurom Bank este hotarata sa nu renunte la investitia in ARDAF.

"Vrem sa ne aducem participatia la nivelul de 16,45%, detinut anterior majorarii de capital de la ARDAF. Fiind declarata in stare de faliment, Banca Dacia Felix nu a putut sa-si exercite dreptul de preemtiune de care beneficia ca actionar al societatii", a declarat Alexander Regenbogen, directorul general adjunct al Eurom Bank - fosta BDF.

Societatea de asigurare mai detine in acest moment 0,2% din Eurom Bank, cota sa reducandu-se fata de 3,6% anterior majorarii de capital care a salvat banca.

Oficialii ARDAF au refuzat sa ofere informatii legate de structura actionariatului societatii in urma exercitarii dreptului de preemtiune, precum si in ceea ce priveste perspectiva conturarii unui nou actionar majoritar.

ARDAF este in plin proces de majorare a capitalului de la 37 la 175 miliarde de lei. Compania si-a dublat deja capitalul social pana la 74 miliarde de lei, prin includerea diferentelor din reevaluarea imobilizarilor corporale existente in patrimoniul societatii la sfarsitul anului trecut.

Noile actiuni emise au fost distribuite gratuit actionarilor existenti la 30 martie 2001, conform procentului detinut de fiecare. Diferenta de la 74 de miliarde la 175 miliarde de lei urmeaza sa fie acoperita prin aport de numerar.

La jumatatea lunii trecute, a expirat dreptul de preemtiune de care au beneficiat actionarii vechi la subscrierea de noi actiuni.

Potrivit surselor citate, FRAI a solicitat realizarea unui audit independent, care sa certifice situatia financiara a societatii si pozitia acesteia pe piata.

ARDAF incearca de anul trecut sa gaseasca un investitor strategic, care sa o ajute sa reziste in competitia din ce in ce mai dura de pe piata asigurarilor. In toamna a inceput negocierile cu grupul australian QBE, insa discutiile au avansat foarte incet.

De la inceputul anului nu a mai avut loc nici o intalnire intre cele doua parti. QBE nu a renuntat insa la proiect, precizand ca, in momentul in care va lua decizia de intrare pe piata romaneasca, ARDAF va fi prima sa optiune. In acelasi timp, QBE nu restrictioneaza posibilitatea ARDAF de a purta discutii cu alti investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO