Bănci și Asigurări

Eurobank si-a majorat expunerea pe Romania cu 200 mil. euro

Eurobank si-a majorat expunerea pe Romania cu 200 mil. euro
19.11.2009, 23:10 31

Grupul financiar elen Eurobank, actionarul majoritar alBancpost, si-a majorat expunerea pe Romania cu aproximativ 200 mil.euro fata de nivelul din martie, spune Mihai Bogza (desen),presedintele Bancpost.

Eurobank este unul dintre cele noua grupuri financiare care s-auangajat in martie, in fata Fondului Monetar International, ComisieiEuropene si BNR sa mentina expunerea pe Romania.

"Expunerea consta intr-o multitudine de linii pe termen scurt silung, care evolueaza in permanenta. Vorbim insa de o suplimentarede peste 200 de milioane de euro", a spus Bogza, fara sa precizezeinsa nivelul total al expunerii grupului.

Eurobank opereaza in Romania un grup financiar constituit injurul Bancpost, care contine alte noua institutii, de la companiide leasing, asigurari, administratori de fonduri de investitii panala consiliere financiara si real-estate.

Surse din BNR, citate de Mediafax, au declarat recent ca douadintre cele noua banci care au semnat acordul privind mentinereaexpunerii pe Romania au retras capitaluri de circa un miliard deeuro fiecare, prin operatiuni pe termen scurt, intrucat nu au gasitinstrumente de plasament pe piata locala.

De la inceputul anului Eurobank a participat la doua majorari decapital la Bancpost si a cumparat participatiile celor patruSIF-uri, ajungand astfel sa controleze 93,2% din actiunile bancii,fata de 77,5%, cat detinea la inceputul anului. Bancpost si-amajorat anul acesta capitalul social in doua etape, de la 448 mil.lei la 1,09 mld. lei (255 mil. euro), in prezent. Eurobank a platitintre 12,1 si 12,7 mil. euro fiecareia din cele patru SIF-uripentru a le cumpara pachetele de actiuni. Inainte de majorarile decapital de anul acesta, cele patru SIF-uri controlau impreunaaproximativ 20% din actiunile Bancpost.

"Cresterea expunerii Eurobank pe Romania este aproape egala cumajorarile de capital operate de Bancpsot", spune Bogza. El spuneca majorarile de capital au intarit solvabilitatea Bancpost, iardiscutiile de saptamana aceasta cu FMI si BNR au indicat ca niciunadin marile banci locale nu se confrunta cu probleme decapitalizare. FMI si BNR au cerut bancilor straine in primavara samentina finantarile pentru filialele locale, dar sa asigure sisuport pentru mentinerea solvabiltiatii peste 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO