Bănci și Asigurări

Euro urca la 3,68 lei, sustinut de cumpararile strainilor

Euro urca la 3,68 lei, sustinut de cumpararile strainilor

Click pentru imaginea marita

30.04.2008, 17:08 12

Euro a continuat sa urce pe piata de la Bucuresti, intorcandu-se la niveluri de 3,67-3,68 lei, sustinut de cumpararile investitorilor straini. Leul a inregistrat ieri una dintre cele mai puternice deprecieri dintre monedele de pe pietele emergente din regiune, chiar in conditiile in care dobanzile pe piata monetara au ramas la 11% pe an.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6531 lei pentru un euro, cu 4,76 bani, sau 1,3% peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 3,64 bani, urcand la 2,3462 lei.
Cotatiile au inceput sa urce din a doua parte a saptamanii trecute, dupa ce euro atinsese minimul anului la niveluri de 3,55-3,56 lei. Corectia din ultimele zile vine pe fondul unei noi deteriorari a sentimentului regional. Investitorii internationali si-au inchis pozitiile in ultimele zile pe majoritatea pietelor emergente din regiune. "Jucatorii straini au cumparat euro in volume importante la Bucuresti. Majoritatea monedelor de pe pietele din regiune au fost insa sub presiune", a comentat dealerul unei banci locale.
Euro era tranzactionat la deschiderea pietei de ieri la niveluri de 3,63 lei, putin mai jos comparativ cu inchiderea de vinerea trecuta. Piata valutara de la Bucuresti a ramas inchisa luni, cu ocazia Sarabatorilor de Paste.
Pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri euro a castigat teren treptat. Cotatiile au urcat peste 3,65 lei pentru un euro inca de la primele ore de tranzactionare, iar dupa o perioada scurta de stabilizare au reluat cresterea. Spre sfarsitul zilei euro era tranzactionat la 3,6750-3,68 lei. Euro urcase peste nivelul de 3,6 lei inca din sedinta de vinerea trecuta, pe fondul cumpararilor mari de valuta operate de jucatorii straini. Chiar si dupa cresterea brusca din ultimele zile, euro ramane totusi sub nivelurile la care se gasea la inceputul lunii, de peste 3,73 lei.
Pe piata monetara dobanzile la plasamentele pe termen scurt au ramas la niveluri ridicate, de 11%-12% pe an, pe fondul unei presiuni pe lichiditati. La sfarsitul saptamanii trecute companiile au operat plati importante catre bugetul de stat, ceea ce a condus la o crestere importanta a cererii de lei.
Aceasta evolutie era insa anticipata, dupa ce anul trecut piata a trecut printr-o criza de lichiditati la inceputul lunii mai, iar BNR a fost nevoita sa intervina pentru a injecta lei. Acum, oficialii BNR i-au prevenit pe bancheri inca de la inceputul lunii aprilie ca cererea de lichiditati va urca puternic. Majoritatea bancilor au acumulat insa rezerve de lichiditati in ultimele saptamani, iar cresterea dobanzilor nu a depasit asteptarile dealerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO