Bănci și Asigurări

Euro şi francul au scăzut în luna iulie, în timp ce dolarul a fost în creştere uşoară

Euro şi francul au scăzut în luna iulie, în timp ce...

Autor: Ciprian Botea

03.08.2015, 00:03 362
Leul s-a apreciat faţă de euro şi faţă de francul elveţian luna trecută, dar a pierdut teren în faţa dolarului american, invers faţă de evoluţia din luna anterioară, când primele două monede se apreciaseră uşor, iar dolarul american pierduse 1% din valoare şi revenise sub pragul psihologic de 4 lei.

Euro a revenit la 4,4 lei la finalul lunii iulie după ce cursul a traversat o perioadă de volatilitate în prima parte a lunii, când a urcat spre 4,5 lei pentru prima dată într-un interval de şase luni, ca urmare a tensiunilor de pe pieţele externe generate de criza grecească. Deprecierea lunară a monedei europene a fost într-un final de aproape 1,5%.

Astfel, moneda europeană a fluctuat într-un interval mult mai larg în iulie faţă de lunile anterioare, nu fără emoţii pentru câteva sute de mii de români care au credite contractate în această monedă în perioada de boom. Cea mai mare parte a creditelor în euro sunt împrumuturi pentru achiziţia de locuinţe, astfel că orice mişcare a cursului se resimte imediat în nivelul ratei lunare.

De partea cealaltă, s-a redus presiunea asupra împrumutaţilor în franci elveţieni, în condiţiile în care moneda elveţiană s-a depreciat cu 3% pe parcursul lunii trecute şi a ajuns la 4,17 lei.

Circa 80.000 de români aveau la începutul anului credite în franci elveţieni contractate în perioada de boom, dar este posibil ca între timp numărul acestora să se fi diminuat, unele împrumuturi fiind convertite în lei. Clienţii cu credite în franci au fost puternic afectaţi la jumătatea lunii ianuarie de aprecierea bruscă a monedei elveţiene.

Dolarul, care s-a apreciat cu peste 22% în faţa leului în ultimul an, şi-a mai redus ritmul de apreciere în ultimele luni. Astfel, la nivelul lunii iulie, avansul a fost de numai 0,5%. Dolarul a fost cea mai bună alternativă de plasament a economiilor în ultimul an, cu un câştig de opt-nouă ori peste dobânda la depozitele în lei, dar acest lucru nu garantează câştiguri şi în viitor.

Totuşi, cei care au ales să economisească în dolari şi-au asumat unele riscuri în condiţiile în care bonificaţiile la depozite în această monedă sunt de sub la 1% pe an. La lei, bonificaţia maximă este în jurul nivelului de 2,5% pe an. Bancherii au coborât foarte jos cu bonificaţiile la depozite în ultima perioadă în condiţiile în care se împrumută foarte ieftin din piaţa monetară.

Aprecierea dolarului a fost generată de avansul monedei americane în faţa euro, pe fondul performanţei bune a economiei americane şi aşteptărilor de creştere a dobânzilor la dolari. Analiştii se aşteaptă acum ca banca centrală americană să dea primul semnal de creştere a dobânzilor luna viitoare, ceea ce ar putea genera un nou val de creştere a dolarului în contextul migrării capitalurilor din active denominate în alte monede în active în dolari.

Piaţa valutară de la Bucureşti încheiase primele şase luni cu un volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 1,6 miliarde de euro (echivalentul a 7,2 mld. lei), cu 20 mil. euro mai mult faţă de media zilnică din perioada ianuarie-iunie a anului trecut, ca urmare a creşterii volatilităţii din piaţă, în contextul crizei din Grecia, potrivit ultimelor date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO