Bănci și Asigurări

Euro se stabilizeaza pe o piata foarte calma

17.03.2006, 00:00 14

Cursul euro/leu s-a stabilizat ieri, in timp ce volumele tranzactionate pe piata au continuat sa se diminueze.

BNR a calculat un curs de 3,5201 lei pentru un euro, cu 0,59 bani mai putin decat in ziua anterioara. Dolarul a coborat la 2,9144 lei, cu 1,7 bani mai putin decat cotatia precedenta, dupa ce a pierdut teren si pe pietele internationale.

Pe piata valutara cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta. Euro a inceput ziua la 3,5130/3,5180 lei (la nivelul inchiderii din sedinta precedenta). In primele ore de tranzactionare cotatiile au urcat usor, ajungand la 3,5170/3,5220 lei pentru un euro. Cererea si oferta de valuta s-au echilibrat, astfel ca piata s-a inchis la acest nivel.

"A fost o zi linistita, cu volume destul de mici. Nu cred ca euro are potential sa mai creasca", a comentat un dealer. Volumele tranzactionate pe piata au inceput sa coboare inca de miercuri, cand operatiunile interbancare au totalizat 191 de milioane de euro.

Piata a inregistrat un excedent de valuta de 19 milioane de euro, in conditiile in care cumpararile de valuta de la clienti au totalizat 385 de milioane de euro.

Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 575 de milioane de euro, sensibil sub media zilelor precedente.

Euro a pierdut teren si pe piata la termen de la Sibiu, unde a fost cotat pentru sfarsitul lui iunie la 3,51 lei, cu 0.01 lei mai putin decat in sedinta precedenta.

Si pe celelalte piete emergente evolutiile au fost modeste, dupa sedintele agitate din zilele trecute. Forintul maghiar a inregistrat o usoara apreciere in fata euro, in timp ce zlotul polonez a pierdut teren.

Pe pietele internationale dolarul a continuat sa piarda teren incet, cotatiile urcand pana la 1,2070 dolari pentru un euro. Jucatorii asteptau ieri publicarea datelor privind evolutia preturilor in Statele Unite in luna februarie. La sfarsitul acestei luni, Banca centrala a Statelor Unite va lua in discutie o noua majorare a dobanzii la dolar, pietele asteptand o noua crestere cu un sfert de punct procentual, la 4,75% pe an.

Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au oscilat intre 1% si 4% pe zi, pe fondul excesului de lichiditate, iar toti jucatorii asteapta licitatia de luni a BNR.

Dobanzile au inceput sa coboare inca de luni, iar pana la jumatatea saptamanii ajunsesera in apropiere de 1% pe an, pentru scadentele scurte. In paralel, volumele tranzactionate pe piata au coborat, ajungand la 1,3 miliarde de lei miercuri, fata de o medie zilnica de 1,8 miliarde de lei, in prima jumatate a lunii.

Dobanda medie pentru sumele tranzactionate a fost de putin peste 3% pe an, fata de o medie de peste 8% in februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO