Bănci și Asigurări

Euro se plafoneaza temporar la 3,66 lei

Euro se plafoneaza temporar la 3,66 lei
17.09.2008, 17:59 12

Euro era tranzactionat la inchiderea pietei valutare la putin peste 3,65 lei, nivel la care se gasea si luni seara.

BNR a calculat ieri un curs de 3,6388 lei pentru un euro, cu 1,06 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 1,16 bani, coborand la 2,5606 lei.

Pe parcursul zilei cotatiile au inregistrat insa fluctuatii importante, pietele financiare europene reactionand la anuntul de peste noapte al preluarii asiguratorului AIG de catre guvernul american. Miscarea, motivata prin necesitatea de a evita o noua deteriorare a conditiilor din sistemul financiar american, a dat un suflu de incredere investitorilor pe plan international.

Initial bursele europene au inregistrat cresteri, iar monedele de pe pietele emergente din reguine, inclusiv leul, au marcat o apreciere in fata euro. La Bucuresti, euro era tranzactionat la inceputul zilei chiar sub nivelul de 3,62 lei.

Treptat insa increderea investitorilor s-a disipat, iar pietele de capital pe plan international au revenit pe scadere.

Pe piata valutara euro a urcat mai intai la 3,63 lei, iar spre sfarsitul zilei un nou val de cumparari din partea strainilor a impins cursul la 3,6550 lei pentru un euro.

"Tranzactiile derulate au cumulat volume importante. Desi initial se parea ca piata se va opri la niveluri de 3,63 lei pentru un euro, un val de cumparari a dus cursul mai sus la sfarsitul zilei", a comentat un dealer.

Pe piata monetara dobanzile au continuat sa coboare, bancile cotand rate 8%-9% pe an pentru plasamentele pe termen foarte scurt. Dealerii noteaza insa ca excedentul temporar de lei nu este un semn al decuplarii evolutiei pietei locale de la contextul international.

Pe pietele internationale, dobanzile la dolar au ramas la niveluri foarte ridicate, de 8%-10% pe an, in conditiile in care bancile refuza sa isi acorde credite intre ele, pe fondul lipsei de incredere.

La plasamentele in euro dobanzile au urcat la aproape 7% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO