Bănci și Asigurări

Euro, nou maxim istoric. Membru în CA al BNR: Leul este cea mai stabilă monedă din regiune

Euro, nou maxim istoric. Membru în CA al BNR: Leul este...

Autor: Laura Albu

25.09.2020, 22:48 310

Euro a ajuns vineri la valoarea de 4,8750 lei, moneda naţională aflîndu-se în a treia zi de depreciere. Cu toate acestea, reprezentanţii BNR susţin că leul este cea mai stabilă monedă din regiune.

Moneda naţională s-a depreciat cu 2% faţă de începutul anului. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut cu 0,2%. Acest lucru va fi resimţit de români la plata chiriilor în euro sau a abonamentelor de telefonie.

Cu toate acestea, reprezentanţii BNR susţin că leul este cea mai stabilă monedă din regiune.

„Spre exemplu, de la începutul anului, leul s-a depreciat doar 2%. Dacă ne uităm în regiune, spre forinţul unguresc, vedem o depreciere de 10% anul acesta, sau spre zlotul polonez, care s-a depreciat spre 7%”, a spus Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale.

Analiştii estimează că scăderea economică va fi la sfârşitul anului de până la 5% din PIB.

„Pentru finalul anului, conform sondajului, ar trebui să ne aşteptăm la o scădere economică undeva la 4,7 şi 5% din PIB. Atâta timp cât Banca Naţională nu modifică rata de dobândă de politică monetară, ar trebui să stea la acest nivel. De exemplu, pentru următoarele 12 luni, anticipaţia CFA România este de 2%”, susţine Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO