Bănci și Asigurări

Euro face un pas inapoi dupa patru salturi succesive

03.11.2005, 19:38 15

Creditul in valuta a reprezentat una din sursele de presiune pentru aprecierea leului, din cauza ca multe banci care ofereau astfel de finantari acordau clientilor sumele echivalente in lei, dupa ce anterior vandusera pe piata valuta obtinuta din linii externe, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In aceste conditii, prin limitarea drastica a creditarii in moneda straina, BNR ar fi atenuat si tendinta de apreciere a leului.

Ieri, pe piata valutara, euro a inregistrat o scadere usoara, dupa cinci sedinte consecutive de tranzactionare in care acumulase cresteri importante.

Banca centrala a calculat un curs de 3,6560 lei, in scadere cu 0,0034 unitati fata de ziua precedenta. Si dolarul a inregistrat o scadere usoara, reusind insa sa se mentina deasupra pragului de 3 lei, fiind cotat la 3,0420 lei.

Piata s-a deschis cu cotatii in crestere la euro, de 3,6630/3,6680 lei, fata de niveluri de 3,6610/3,6660 consemnate la inchiderea de marti.

Euro pastreaza astfel o apreciere de 2,9% fata de leu in decurs de o luna.

Luna noiembrie ar putea mentine presiunea de depreciere asupra monedei nationale, in conditiile in care in aceasta perioada piata inregistreaza o cerere de valuta in crestere pe seama importurilor sezoniere.

Analistii apreciaza ca declinul leului din ultima parte a lunii octombrie a fost legata si de o anumita nervozitate a investitorilor financiari cu expuneri in regiune, din cauza instabilitatii din Polonia, precum si a unui anumit sentiment negativ generat de esuarea acordului Romaniei cu FMI.

In sedinta Consiliului de Administratie de pe 9 noiembrie, Banca Nationala si-ar putea reconsidera atitudinea pe piata valutara, in conditiile in care ar aparea presiuni mai puternice de depreciere a leului, iar acestea ar ameninta o data in plus proiectiile de inflatie de cel mult 8,3% pentru sfarsitul anului.

In discutiile recente cu FMI, banca centrala a fost nevoita sa admita ca nu poate renunta la interventiile pe cursul de schimb, folosind preponderent parghia dobanzii, asa cum ar cere-o strategia de tintire directa a inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO