Bănci și Asigurări

Euro creste in continuare, dolarul da inapoi

26.05.2004, 00:00 14

Moneda europeana isi mentine trendul crescator, dupa modelul "incet, dar sigur". Astfel, Banca Nationala a calculat ieri un curs de 40.826 de lei pentru un euro, cu 71 de unitati mai mult decat la cotatia de luni.
Aceasta este a treia sedinta consecutiva de apreciere pentru moneda europeana. Mai mult, cresterea inregistrata ieri este chiar mai mare decat cea de peste week-end, de 55 de unitati. Euro a inregistrat ieri cea mai ridicata cotatie de la data de 8 aprilie.
Dolarul a pierdut ieri aproape tot ce castigase luni, revenind practic la valoarea de vineri. Banca centrala a evaluat moneda americana la 33.819 lei, cu 281 de unitatI mai putin decat in ziua precedenta.
Scaderea dolarului a fost alimentata de evolutia cursului pe pietele intrenationale, unde dolarul s-a depreciat ieri puternic. Cotatiile au urcat pana la 1,2070 dolari/euro, dupa ce arabia Saudita a anuntat ca va majora unilateral productia de titiei, rupand astfel unitatea OPEC. Vestea a fost primita insa cu scepticism de analisti, intrucat tinta propusa se situeaza la nivelul productiilor "record" obtinute de industria saudita.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 40.780/40.810 lei/euro, peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. Bancile au cumparat ieri valuta pentru a-si reface pozitiile destabilizate luni de interventia Bancii Nationale. Volumele tranzactionate s-au mentinut in media ultimelor zile.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 19,50% si 21,50%. Cresterea survine pe fondul unei relative lipse de lichiditati, specifica inceputului perioadei constituirii rezervelor obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO