Bănci și Asigurări

Euro castiga 0,6 bani intr-o zi, fara a mai fi banuit ca a fost "ajutat" de BNR

Euro castiga 0,6 bani intr-o zi, fara a mai fi banuit ca a fost "ajutat" de BNR
23.07.2007, 17:48 16

Euro a incheiat saptamana cu 0,58 de bani mai sus decat joi, cursul BNR revenind dupa patru sedinte de tranzactionare deasupra pragului de 3,13 lei pentru un euro.
BNR a calculat un curs de 3,1334 lei/euro, fara a mai fi macar suspectata de dealeri ca ar fi intervenit pe piata pentru a ridica pretul monedei europene prin cumparari de valuta indirecte.
Ultimele tranzactii ale sedintei de vineri s-au incadrat in intervalul 3,1330 - 3,1350 lei/euro, care au reprezentat si maximul zilei, cu 0,8 bani mai sus fata de nivelul de la inchiderea din ziua precedenta.
La nivelul pietei, euro a fost cotat saptamana trecuta intr-un ecart relativ ingust, de 3,125-3,1350 lei, in contextul in care volumele de tranzactionare s-au situat pe un trend descendent. Cu toate acestea, unii dealeri au vorbit din nou despre posibile noi interventii ale BNR. Un oficial al BCR - banca banuita ca ar fi derulat tranzactii in contul BNR de mai multe ori de la inceputul acestei luni - a dezmintit joi pentru ZF un asemenea scenariu, afirmand ca unele dintre operatiuni ar fi putut fi realizate in contul unor banci mari din regiune care apeleaza la BCR pentru tranzactionare.
Comentatorii pietei valutare au opinii impartite, unii vazand in continuare o prezenta semnificativa a jucatorilor straini, altii dimpotriva, apreciind sa speculatorii au stat in afara pietei cea mai mare parte a timpului pe parcursul saptamanii trecute. Diminuarea interesului acestora este pusa pe seama zvonurilor privind presupusele interventii ale BNR, si poate chiar intr-o masura mai mare pe scaderea dobanzilor pana la niveluri extrem de scazute pe piata monetara.
De asemenea, in viziunea unor analisti, BNR ar urma sa "apere" in continuare pragul de 3,125 lei pentru un euro, pe care piata a evitat insa sa-l testeze serios saptamana trecuta. Altii se asteapta pentru saptamana aceasta la o evolutie stabila a cursului.
Ramane de vazut cum se vor misca si dobanzile pe piata monetara, in conditiile in care pe 23 iulie incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO