Bănci și Asigurări

Euro a mai recuperat din terenul pierdut fata de leu datorita crizei pietelor externe

Euro a mai recuperat din terenul pierdut fata de leu datorita crizei pietelor externe

Click pentru imaginea intreaga

20.08.2007, 18:44 21

Banca centrala a Statelor Unite ale Americii (Fed) a redus vineri dobanda pentru facilitatea de refinantare la dolar in incercarea de a limita efectele crizei determinata de problemele de pe piata creditelor ipotecare americane. Decizia Fed a linistit deficitul de lichiditate de pe pietele internationale si a dus la inversarea trendurilor pe pietele financiare.
Astfel, euro a urcat vinerea trecuta fata de dolar, dupa ce pierduse teren semnificativ, iar monedele de pe pietele emergente au inceput, de asemenea, sa se intareasca. Pietele nu se asteptau la o asemenea miscare din partea Fed.
Pe piata valutara de la Bucuresti, dupa ce in prima parte a sedintei de tranzactionare de vineri cotatiile au urcat pana la un maxim de aproape 3,29 lei pentru un euro, la inchiderea pietei moneda unica europeana revenise la nivelul de 3,26 lei, unde sa gasea si joi seara.
"Volatilitatea a fost foarte ridicata. In prima parte a zilei, jucatorii nerezidenti au cumparat valuta in mai multe valuri, ducand euro pana la un maxim de 3,2860 lei", a comentat pentru ZF un dealer de pe piata.
Dupa anuntarea deciziei Fed, nerezidentii de pe piata valutara locala au inceput sa vanda valuta, astfel ca euro s-a prabusit rapid la 3,2580 lei. Pana la inchiderea pietei, cotatiile au urcat usor, la 3,2610 lei pentru un euro.
De altfel, euro se gasea la acest nivel si la sfarsitul sedintei de tranzactionare de joi.
Banca Nationala (BNR) a calculat vineri un curs de 3,2754 lei pentru un euro, cu 2,52 bani mai mult decat in ziua precedenta. Tot la cursul de referinta, dolarul american a urcat cu 1,56 bani, pana la 2,4371 lei.
La fel ca si in ultima perioada, piata valutara locala ramane sub controlul jucatorilor nerezidenti. Dealerii spun insa ca daca nu apar alte informatii pe pietele internationale, leul ar putea sa continue sa recupereze teren in fata euro.
Aversiunea fata de risc a investitorilor internationali s-a acutizat in ultimele zile, in conditiile in care nu se intrevede o solutionare rapida a crizei determinate de problemele de pe piata americana de finantari ipotecare. Prin urmare, o buna parte dintre investitorii internationali au inceput sa se orienteze catre instrumente mai sigure pentru a-si plasa lichiditatile, primele vizate fiind titlurile de stat ale SUA.
Ca raspuns la volatilitatea de pe pietele financiare internationale, Fed a surprins analistii prin taierea a 0,5 puncte procentuale din dobanda la facilitatea permanenta de creditare (discount rate), ducand-o de la 6,25% la 5,75% pe an. La sedinta pe probleme de politica monetara de luna aceasta, Fed decisese sa mentina neschimbata dobanda-cheie la dolar, la 5,25% pe an.
Anuntul de vinerea trecuta a Fed a indicat o preocupare mai mare pentru riscurile privind evolutia pietelor si cresterea economica, ceea ce i-a determinat pe analisti sa mizeze ca la urmatoarea sedinta (programata pentru 18 septembrie) Fed va reduce si dobanda-cheie pentru dolar.
In urma deciziei Fed, cotatiile euro/dolar au sarit pe pietele internationale de la 1,34 la 1,35 dolari pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO