Bănci și Asigurări

Eureko: Sistemele publice de pensii vor fi in criza in 2030

04.12.2007, 16:36 18

Sistemele publice de pensii (pilonul I) din toata Europa nu vor mai putea rezista presiunilor demografice dupa anul 2030, fiind necesara introducerea cat mai rapida a pensiilor private, a declarat Maarten Dijkshoorn, presedinte si director general al grupului financiar Eureko, intr-o conferinta organizata la finele saptamanii trecute la Bruxelles.
El a plasat Romania printre statele reformatoare ale Europei la capitolul introducerii sistemelor private de economisire pentru pensie, alaturi de alte tari din regiune, dar si din Europa de Vest.
In Romania, grupul Eureko este prezent prin Interamerican. Dupa primele doua luni de vanzare a pensiilor obligatorii, Interamerican se plaseaza pe locul al cincilea in topul celor mai mari fonduri de pensii obligatorii de pe piata, cu o cota de piata de 6,25% si peste 137.000 de clienti atrasi.
Oficialii Eureko au precizat ca populatia Europei se va reduce cu 50-60 de milioane de persoane pana in anul 2050, timp in care populatia Romaniei va scadea cu circa 4-5 milioane de persoane. Cu alte cuvinte, populatia activa, care sustine prin contributii sistemul public de pensii, va scadea simtitor, in timp ce populatia in varsta va creste intr-un ritm la fel de rapid.
Din aceste motive, rata de dependenta (adica populatia batrana si cea prea tanara pentru a munci, raportata la totalul populatiei) se va dubla la nivel european pana in 2050, a mai spus CEO-ul Eureko.
Efectele incep sa se vada inca de acum, a precizat seful grupului Eureko: in aproape toata Europa, varsta de pensionare a fost majorata in ultima perioada, iar in alte tari exista planuri de crestere a acesteia (cum este si cazul Romaniei, de altfel).
In plus, statele adopta acum politici de eliminare a pensionarii anticipate, pentru a incerca sa reduca presiunile la care sunt supuse sistemele publice de pensii.
La nivel european, Olanda este statul cu cele mai mari rezerve de pensii private, adica 750 de miliarde de euro (circa 125% din Produsul Intern Brut al Olandei). Romania abia este in faza in care introduce acum pensiile private (pilonul II - pensiile obligatorii si pilonul III - cele facultative), ceea ce va contribui la reducerea presiunii asupra sistemelor publice de pensii.
Oficialii Eureko au mai precizat ca intarzierile in generalizarea economisiri private pentru pensie sunt costisitoare pentru toate statele europene, in acelasi mod in care intarzierea deciziei de economisire pentru batranete este costisitoare pentru toti indivizii.
Romania va deveni anul viitor a doua piata de pensii obligatorii (pilonul II) din regiune, dupa numarul de participanti, in spatele Poloniei, dar in fata Ungariei si Bulgariei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO