Bănci și Asigurări

Eureko: Ponderea conturilor goale a depăşit 30% din pensiile obligatorii

Autor: Roxana Pricop

06.04.2011, 13:36 22

Ponderea conturilor goale (pentru care nu se plătesccontribuţii) a depăşit pragul de 30% din portofoliul de 5,24milioane de participanţi ai fondurilor de pensii privateobligatorii (pilon II), din cauza creşterii şomajului dar şi afaptului că tot mai mulţi români aleg să plece în străinătatepentru un loc de muncă mai bine plătit, potrivit lui Radu Brăgărea,directorul general al companiei de pensii private Eureko.

La finele lunii februarie, pilonul II de pensii număra 5,24milioane de participanţi, valoarea netă a contribuţiilor acestorafiind de peste 4,6 miliarde de lei. Pentru acest an, contribuţia lapilonul II este de 3% din venitul brut al participanţilor.

"La nivelul pieţei de pensii obligatorii, pondereaparticipanţilor care nu contribuie constant a crescut la peste 30%.Există situaţii în care participantul nu plăteşte timp de câtevaluni contribuţia, pentru că fie a plecat să muncească înstrăinătate, fie este şomer sau a ieşit din perioada de ajutor deşomaj. Acesta are însă acelaşi drepturi ca restul participanţilorcare contribuie lunar, iar în momentul reangajării, platacontribuţiei va fi fi reluată de către angajator ", a spusdirectorul general al Eureko Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO