Bănci și Asigurări

Euler Hermes: Economia României îşi va încetini ritmul de creştere până la 2,8% în 2020

Euler Hermes: Economia României îşi va încetini...

Autor: Cristina Bellu

08.01.2020, 12:46 170

Economia României îşi va încetini ritmul de creştere până la 2,8% în 2020, potrivit estimărilor făcute de analiştii Euler Hermes, companie specializată în asigurarea de credit comercial, în contextul scăderii cererii globale, a tensiunilor comerciale continue şi a creşterii mult mai reduse în Zona euro - principala destinaţie de export a ţării noastre.

“Indicatorii timpurii arată o încetinire a economiei româneşti în următoarele trimestre. De exemplu, producţia în sectorul auto a scăzut din iunie 2019. Mai mult, ne aşteptăm ca noul guvern să domine cheltuielile fiscale, cel puţin într-o anumită măsură, ceea ce va reduce, de asemenea, creşterea. În general, pe fondul scăderii cererii globale, a tensiunilor comerciale continue şi a creşterii mult mai reduse în Zona euro - principala destinaţie de export a României – prognozăm o creştere a PIB-ului care va ajunge la 4,2% în 2019 şi va încetini la 2,8% în 2020”, transmit analiştii Euler Hermes.

Inflaţia preţurilor de consum a sărit de la o medie anuală de 1,3% în 2017 la 4,6% în 2018, determinată de creşterea salariilor, de stimularea fiscală pro-ciclică şi de politicile monetare prea libere, arată analiza Euler Hermes.

“De fapt, combinaţia acestor factori şi o inflaţie intensă au fost semne clare ale unei supraîncălziri a economiei care a început în 2017. Chiar dacă creşterea s-a răcit oarecum după 2017, indicatorii de supraîncălzire nu au dispărut cu adevărat. Între timp, după ce inflaţia preţurilor de consum s-a temperat la 3,3% la finalul anului 2018, aceasta a crescut din nou la o medie de 3,9% an/an în primele trei trimestre din 2019, iar în şapte din nouă luni a fost peste obiectivul de inflaţie de 2,5% al BNR. Cu toate acestea, BNR şi-a menţinut rata dobânzii cheie de politică stabilă la 2,5% din mai 2018. Prin urmare, ratele dobânzii reale sunt negative, ceea ce, în principiu, necesită o înăsprire monetară. Asta înseamnă că politica monetară este încă prea liberă”, explică analiştii Euler Hermes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO