Bănci și Asigurări

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară a BNR: Avem o competiţie nebancară în creştere. Concurenţa devine acerbă, băncile trebuie să îşi consolideze prezenţa online

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate...

Autor: Izabela Cutieru, Mediafax

15.05.2019, 17:20 311

Băncile trebuie să îşi consolideze prezenţa în mediul online, concurenţa devenind acerbă în urma intrării pe piaţa serviciilor bancare a unor „firme gigant, care vor produce adevărate cutremure”, a declarat, miercuri, Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR.

„Avem o competiţie nebancară în creştere. Planurile de afaceri ale instituţiilor financiare trebuie să ţină seamă de acest lucru. Trebuie să se îmbunătăţească eficienţa costurilor, pentru că există presiuni mari asupra profitabilităţii. Strategiile trebuie revăzute nu numai în privinţa produselor şi a serviciilor, ci şi a interacţiunii cu clienţii, cu un accent deosebit asupra mediului online”, a susţinut acesta, în cadrul Forumului Pieţei Financiare.

Daniela Bodîrcă, preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare din România a întărit ideea necesităţii digitalizării: „Vorbim de o abordare a clientului într-o manieră modernă şi cred că ar trebui să ne unim forţele pentru elaborarea unui sistem cât mai digital şi cred că am avea nevoie, la nivel naţional, de o strategie pentru acest lucru. Nu putem realiza cele menţionate doar la nivelul mediului privat, este necesară o colaborare între mediul privat şi cel public, prin care să se realizeze baze de date comune care să fie accesate printr-un click, astfel încât clienţii să aibă acces la o gamă largă de informaţii, să înţeleagă paleta de servicii pe care le pot accesa şi împreună să construim o economie solidă, pe nişte premise care sunt sustenabile.”

Eugen Rădulescu a completat prin a atrage atenţia inclusiv asupra intensificării concurenţei, susţinând că aceasta nu va proveni din sistemul financiar, ci din sectorul tehnologic, din partea „unor firme gigant la nivel mondial, care se pregătesc să intre pe piaţa serviciilor bancare”.

Directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară al BNR a evidenţiat, de asemenea, lipsa alocării fondurilor publice pentru „salvarea sistemului bancar”, după criza financiară din 2008. „Stăm bine în privinţa ratei de adecvare a capitalului şi al acoperirii creditelor neperformante. În ultimii ani, sectorul bancar a redevenit profitabil. În mod paradoxal, acest lucru face obiectul unor critici vehemente şi de neînţeles, provenite dintr-o postură profund populistă şi dăunătoare economiei. De fiecare dată se vorbeşte despre faptul că indicatorii financiari sunt ridicaţi în România, dar nu se vorbeşte nimic despre faptul că din 2008, până în 2014 inclusiv, sistemul bancar a înregistrat pierderi şi au fost majorări de capital de ordinul miliardelor de euro, făcute de băncile mamă. România este una dintre foarte puţinele ţări din Europa unde nu au fost folosiţi bani publici pentru salvarea sistemului bancar, după criza din 2008.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO