Bănci și Asigurări

Erste: Un român pune deoparte 39 de euro lunar

Erste: Un român pune deoparte 39 de euro lunar

Foto Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

30.10.2012, 00:05 923

Românii economisesc în medie 9% din venitul lunar, nivel comparabil cu cel din Cehia, Austria sau Germania, în timp ce polonezii şi slovacii pun deo­par­te 15% şi respectiv 12% din salariu, potrivit unui studiu al Erste.

Chiar dacă rata de economisire se situează la un nivel similar cu cel raportat în ţări mai dezvoltate din Europa, suma medie economisită efectiv de români este cea mai mică din regiune din cauza salariilor vizibil mai mici.

Astfel, în termeni absoluţi, românii economisesc 39 de euro pe lună, în timp ce slovacii, cehii şi polonezii economisiesc 80-90 de euro pe lună. Şi salariile multor est-europeni sunt de trei-patru ori mai mari decât salariile românilor. Venitul mediu net lunar este de circa 350 de euro. Se observă totuşi o uşoară tendinţă de creştere a gradului de economisire în rândul românilor, criza fiind un factor care i-a responsabilizat pe aceştia. Nevoia siguranţei zilei de mâine a determinat urcarea nivelului de economisire de la 7% în 2010 la 9% în prezent.

Stabilitatea financiară în momentul pensionării, achiziţia unei locuinţe sau modernizarea imobilului sunt principalele motive pentru care europenii economisesc, potrivit analizei Erste.

Cetăţenii români sunt cei mai pesimişti dintre europeni şi în ceea ce priveşte economisirea în următorii cinci ani, astfel că 52% consideră că vor pune mai puţini bani deoparte.

Barometrul privind economisirea a fost realizat de IMAS Interna­ţional la cererea Erste pe un eşantion de câte 500 de persoane din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO