Bănci și Asigurări

Erste trebuie sa faca rost de bani si din surse private pentru a primi capital de la stat la dobanda de 8%

Erste trebuie sa faca rost de bani si din surse private pentru a primi capital de la stat la dobanda de 8%
26.01.2009, 19:07 20

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, trebuie sa mobilizeze capital din surse private care sa acopere o treime din sprijinul de 2,7 mld. euro oferit de statul austriac pentru a se califica pentru dobanda de 8% negociata cu guvernul de la Viena, afirma surse bancare.

In functie de suma pe care va reusi sa o stranga de pe piata ar putea fi ajustat si ajutorul acordat de guvernul Austriei pentru consolidarea capitalului bancii, aceasta fiind una dintre conditiile impuse de Comisia Europeana pentru aprobarea programului de sprijinire a sectorul bancar austriac.
In aceste conditii, Erste se pregateste sa lanseze o oferta de subscriere de actiuni noi pentru actionarii existenti, urmand sa vada astfel cat capital poate atrage din surse private. Succesul ofertei va depinde de pret, pe bursa de la Viena o actiune Erste valorand in prezent cu putin peste 10 euro, precum si de lichiditatile disponibile ale actionarilor.
Erste Group are un actionariat eterogen. Angajatii, inclusiv de la BCR, detin 3,5% din capitalul social, iar 46% sunt investitori institutionali. Peste 16% din actionari sunt din America de Nord, iar peste 54% din Austria.
Conditia accesarii surselor private este unul dintre motivele pentru care injectia de capital de stat s-a tot amanat, desi Erste a anuntat inca din octombrie 2008 incheierea unui acord cu guvernul de la Viena. In prezent, oficialii grupului estimeaza ca operatiunea se va incheia pana la finalul trimestrului I.
Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, afirma la sfarsitul anului trecut ca ia in calcul si alte variante prin care banca sa atraga resurse, asteptand sa vada ce fac si celelalte banci. Pana acum Erste a obtinut posibilitatea de a emite obligatiuni garantate de statul austriac in limita unui plafon de 6 miliarde de euro, cu conditia ca sumele astfel mobilizate sa fie folosite exclusiv pentru acordarea de credite in economia reala.
Erste a fost singura institutie de credit din Austria care a anuntat incheierea negocierilor de baza pentru un ajutor sub forma de participare la capital din partea statului. La randul sau, Raiffeisen a estimat ca ar putea cere pana la 2 mld. euro, insa discutiile s-au prelungit.
Intre timp, atat Erste, cat si Raiffeisen continua sa inregistreze scaderi ale pretului actiunilor la Bursa, pe fondul comentariilor pesimite ale analistilor. In acest context, ambele banci au semnat o scrisoare prin care cer sprijinul Comisiei Europene si al Bancii Centrale Europene pentru pietele din Europa Centrala si de Est.
Analistii Deutsche Bank considera ca Erste va inregistrat o crestere a creditelor neperformante in principal din cauza expunerii pe Europa Centrala si de Est, ceea ce va impune majorarea provizioanelor de risc, afectand profitul.
Pe baza acestui scenariu, Deutsche Bank a redus din nou tinta de pret pentru actiunile bancii austriece, de la 22 la 14 euro pe actiune. "Necesitatea cresterii provizioanelor va pune presiune pe profit si pe capacitatea Erste de a acorda noi credite", considera analistii bancii germane.
Totusi recomandarea pentru investitori este neutra, nici de vanzare, nici de cumparare.
Printr-un rationament similar, Deutsche Bank a redus si pretul tinta pentru actiunile Raiffeisen International, actionarul majoritar al Raiffeisen Bank Romania, de la 28 la 17,5 euro pentru urmatoarele douasprezece luni. Principalul factor de risc pentru grupul austriac este considerat angajamentul masiv pe regiunea Europei Centrale si de Est. De asemenea, recomandarea pentru investitori este neutra.
Si Merrill Lynch a redus de la 24,3 euro la 15,5 euro pretul tinta pentru actiunile Raiffeisen, anticipand pierderi mari generate de portofoliul de credite al bancii, in special in Ucraina, unde Raiffeisen a cumparat in 2007 a doua mare banca de pe piata, Bank Aval, chiar inainte de izbucnirea crizei.
Atat actiunile Erste Bank, cat si cele ale Raiffeisen au inregistrat saptamana trecuta o noua cadere abrupta: cele ale Erste au intrat miercuri chiar sub pragul de 10 euro pe actiune, in timp ce titlurile Raiffeisen s-au apropiat de un minim de 13 euro, fata de 110 euro pe actiune in vara anului trecut. Capitalizarea bursiera a Raiffeisen a coborat astfel la circa 2,4 miliarde de euro, fiind de peste sase ori mai mica decat in 2007.
Si ieri titlurile bancii au fost in scadere, consemnand dupa-amiaza un minus de 0,64% fata de ziua precedenta, la un pret de 13,87 euro/actiune.
Actiunile Erste au urcat cu 2%, pana la 10,45 euro, capitalizarea fiind de 4,4 mld. euro, de peste trei ori sub nivelul din 2007.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO