Bănci și Asigurări

Erste: Profitul net a scăzut la 294 mil. euro în S1/2020, după constituirea unor provizioane semnificative in valoare de 675 mil. euro; Depozitele atrase au crescut cu 5%, iar creditele acordate cu 2%

Erste: Profitul net a scăzut la 294 mil. euro în...

Autor: Cristina Bellu

31.07.2020, 09:35 255

Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, a raportat pentru primul semestru din 2020 un profit net de 294 mil. euro, în scădere cu 60% faţă de perioada similară a anului trecut, rezultatul fiind influenţat de constituirea unor provizioane semnificative în valoare de 675 milioane euro, potrivit informaţiilor transmise vineri de reprezentanţii grupului financiar.

"Evoluţia costurilor de risc a fost principalul factor care ne-a afectat profitul în prima jumătate a anului. Deşi rata creditelor neperformante a rămas la un minim istoric de 2,4%, am făcut o planificare atentă pentru a lua în calcul, atât cât este posibil acum, deteriorarea preconizată a calităţii activelor. Am  alocat provizioane semnificative în valoare de 675 milioane euro în primele şase luni. În consecinţă, profitul net a scăzut la 294 milioane euro în primele şase luni", explică  Bernd Spalt, CEO al Erste Group Bank AG.

În perioada ianuarie-iunie 2020, venitul net din dobânzi a crescut – în principal în Austria, dar şi în România – la 2,3 mld. euro, plus 2,9% faţă de S1/2019, în timp ce venitul net din taxe şi comisioane a scăzut la 956,7 mil. euro, în condiţiile în care veniturile mai mici din serviciile de plată au fost doar parţial compensate de alte categorii de venituri.

În ceea ce priveşte venitul net din tranzacţionare, acesta a scăzut semnificativ la 19,2 mil. euro  de la 310,1 mil. euro în S1/2019, în timp ce indicatorul câştiguri/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere a crescut la 28,5 mil. euro faţă de minus 140,1 mil. euro în perioada similară a anului trecut, evoluţia celor doi indicatori fiind determinată de efectele de evaluare ca urmare a volatilităţii ridicate din pieţele financiare, apărută pe fondul izbucnirii pandemiei Covid-19.

Venitul operaţional al grupului a înregistrat o scădere cu 3,4%, până la valoarea de 3,47 mld. euro, iar cheltuielile operaţionale s-au micşorat cu 1,5% până la nivelul de 2,11 mld. euro, rezultând un profit operaţional de 1,35 mld. euro, minus 6,2%.

Raportul Erste mai arată că portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut la 163,7 mld. euro în S1/2020, plus 2,2% faţă de perioada similară din 2019.

În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci au crescut semnificativ la 22 mld. euro faţă de 13,1 mld. euro în S1/2019, ca urmare a creşterii refinanţărilor acordate de Banca Centrală Europeană (operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung – OTRTL). Depozitele de la clienţi au continuat să crească – în special în Republica Cehă şi Austria – şi au ajuns la 182,7 mld. euro, plus 5,1%.

Raportul credite/depozite s-a situat la 89,6%în S1/2020 faţă de 92,2%, in perioada ianuarie-iunie 2019.

"Creşterea stocului de depozite s-a menţinut la un nivel ridicat, de peste cinci procente, reflectând încrederea pe care ne-o acordă clienţii. Volumul creditelor a crescut cu peste două procente, fiind stimulat de măsurile guvernamentale de tipul suspendării plăţii ratelor la credite şi a schemelor de garantare a creditelor. Dovada cea mai clară a poziţiei noastre puternice este dată de nivelul record al capitalului, indicele capitalului comun de rangul 1 (final) fiind la un nivel de 14,2%, cu mult peste cerinţele minime de reglementare", adaugă Bernd Spalt.

Oficialii Erste apreciază că principalul impact asupra profitului la nivelul anului în curs va veni din costurile de risc. Astfel,  pentru întreg anul, provizioanele de risc sunt estimate la circa 65-80 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi.

Instituţia financiara vizează să acopere anticipat costuri de risc în măsura în care acestea sunt justificate de datele macroeconomice şi de prognoze, de evoluţia ratingurilor companiei, precum şi de evaluarea portofoliului de retail. În absenţa unor deprecieri ale fondului comercial, indicatorul „alte rezultate operaţionale” ar trebui să se îmbunătăţească în 2020 faţă de 2019, când a fost afectat puternic de efecte cu caracter excepţional.

"Rata impozitelor va creşte aproape sigur, deoarece ne aşteptăm ca profitabilitatea să scadă în ţările cu cote reduse de impozitare. Per ansamblu, ne aşteptăm la o scădere semnificativă a profitului net în 2020", concluzionează oficialii Erste.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO