Bănci și Asigurări

Erste Group: Ne aşteptăm la o scădere semnificativă a profitului net în 2020; principalul impact va veni din costurile de risc

Erste Group: Ne aşteptăm la o scădere semnificativă a...

Autor: Roxana Rosu

02.11.2020, 10:47 110

Erste Group se aşteaptă ca venitul net din dobânzi să rămână stabil în 2020, dar prognozează o scădere semnificativă a profitului net, principalul impact asupra rezultatului final venind din costurile de risc, în contextul pandemiei Covid19, se arată în raportul financiar trimestrial al grupului austriac.

” În 2020, principalul impact asupra profitului va veni din costurile de risc: pentru întreg anul, provizioanele de risc sunt estimate la circa 65-80 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi”.

Managementul Erste Group vizează să acopere anticipat costuri de risc în măsura în care acestea sunt justificate de datele macroeconomice şi de prognoze, de evoluţia ratingurilor companiei, precum şi de evaluarea portofoliului de retail.

”Presupunând că măsurile de sprijin luate de state vor rămâne în vigoare şi că vom avea o recuperare macroeconomică tangibilă, Erste Group se aşteaptă la o uşoară scădere a costurilor de risc în 2021”.

Din punct de vedere al perspectivelor pentru 2020, grupul consideră că, în condiţiile unei activităţii economice mai reduse, venitul operaţional va scădea.

În acelaşi timp, venitul net din dobânzi va rămâne stabil în 2020, ca urmare a reducerilor semnificative ale dobânzilor în Republica Cehă, a unei creşteri organice mai reduse a creditării şi a efectelor negative ale riscului valutar.

Erste preconizează că cheltuielile de exploatare ar trebui să se îmbunătăţească de la un an la altul, ca urmare a unor cheltuieli mai mici cu deplasările, economii de eficientizare şi efecte pozitive ale cursului de schimb

În absenţa unor deprecieri ale fondului comercial, indicatorul „alte rezultate operaţionale” ar trebui să se îmbunătăţească în 2020 faţă de 2019, când a fost afectat puternic de efecte cu caracter excepţional.

” Rata impozitelor va creşte aproape sigur, deoarece ne aşteptăm ca profitabilitatea să scadă în ţările cu cote reduse de impozitare. Per ansamblu, ne aşteptăm la o scădere semnificativă a profitului net în 2020”, menţionează raportul.

Consiliile de administraţie şi de supraveghere ale Erste Group propun Adunării Generale Anuale a Acţionarilor din 2020, programată pentru 10 noiembrie 2020, să plătească un dividend în numerar de 0,75 euro pe acţiune pentru exerciţiul financiar 2019.

Plata este condiţionată de modificarea recomandării pe care  Banca Centrală Europeană a făcut-o ca instituţiile bancare să nu facă distribuţii către acţionari, şi dacă nu sunt în vigoare alte restricţii legale care interzic astfel de distribuţii la data de 8 februarie 2021.

Un anunţ privind dividendul propus pentru anul 2020 este programat pentru 26 februarie 2021, când vor fi publicate rezultatele preliminare aferente exerciţiului financiar 2020.

Grupul a raportat după primele nouă luni un venit net din dobânzi de 3,58 miliare euro, în creştere cu 2%, şi un profit net atribuibil proprietarilor societăţii mamă de 637,1 mil. euro (-47,9%). 

Anul trecut, Erste a avut un profit net de 1,4 miliarde euro, faţă de 1,7 miliarde euro în 2018.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO