Bănci și Asigurări

Erste: Finanţele se concentrează pe preţul finanţării la zi, nu pe crearea unei pieţe de lei

Wimmer, Erste: Finanţele se concentrează pe preţul finanţării la zi, nu pe crearea unei pieţe de lei

Autor: Razvan Voican

16.08.2011, 18:01 153

Dacă România vrea să-şi construiască o piaţă mai adâncă a finanţărilor în moneda naţională, este esenţial ca Ministerul Finanţelor să emită instrumente de referinţă care să acopere toată curba de randamente, cu precădere pe termen lung, pentru a stabili repere de preţ valabile, spune Manfred Wimmer, vicepreşedinte executiv pe financiar al Erste Group - acţionarul principal al BCR.

Fost CEO al BCR, el afirmă că în ciuda semnalelor date anul acesta prin creşterea numărului de emisiuni pe 5 şi 10 ani, rămâne vizibilă aceeaşi politică de a pune accentul pe preţul la zi, în detrimentul construirii pieţei pe termen lung.

"Vedem că Ministerul Finanţelor preferă să se concentreze doar pe finanţarea deficitului şi a datoriei publice la dobânzi cât mai mici, nu să creeze curba de randamente necesară pentru a promova piaţa de lei." Cât priveşte dezbaterea privind descurajarea creditării în euro, Wimmer spune că nu pot fi ignorate aspectele obiective - economia este deja euroizată, multe preţuri, începând cu cele ale activelor imobi liare, sunt deja în euro, iar România nu va putea creş te din punct de vedere economic fără creditare în euro.

El consideră că BNR are o perspectivă realistă şi echilibrată în analiza "pro şi contra creditării în euro", tocmai pentru că ştie că economia nu poate creşte pe deplin fără credite în euro. De asemenea, spune că există resurse substanţiale în euro pe piaţa locală, care sunt atrase de bănci în depozite şi asigură o parte din necesarul de finanţare.

În pofida actualelor turbulenţe care zdruncină zona euro, bancherul austriac crede că este bine ca România să-şi păstreze obiectivul de adoptare a monedei unice pentru că acesta va menţine concentrarea pe procesul de convergenţă.

Cel puţin pe termen scurt atractivitatea leului ca monedă de credit este subminată de nivelul evident mai mare al dobânzilor comparativ cu euro, mai ales la finanţările pe termen lung. "În plus, nici nu există resurse pe termen lung. Din această cauză nu ar funcţiona nici programul «Prima casă» exclusiv în lei." BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, nici măcar nu are o variantă în lei pentru creditele "Prima casă".

Wimmer crede că semnalul scăderii dobânzilor la lei trebuie să vină de la BNR, care în opinia lui a făcut "o treabă foarte bună" în perioada de criză.

"Inflaţia merge mai bine mai ales după dispariţia efectului majorării TVA. Sper ca BNR să lase loc pentru reducerea dobânzii mai degrabă mai devreme decât mai târziu."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO