Bănci și Asigurări

Erste: BNR poate majora rata-cheie în 2016 şi reduce RMO la lei

Erste: BNR poate majora rata-cheie în 2016 şi reduce...

Autor: Marius Oncu

11.12.2015, 00:00 335

Banca Naţională ar putea reduce rezervele minime obligatorii (RMO) la lei anul următor, în condiţiile în care lichiditatea din piaţa monetară s-ar putea „epuiza“ la începutul anului pe fondul necesarului mare de finanţare al Guvernului, potrivit analiştilor băncii austriece Erste.

„Anul următor am putea asista la două mişcări în direcţii opuse ale BNR. Pe de o parte, am putea asista la o creştere a ratei-cheie, iar pe de altă parte, banca centrală ar putea alege să reducă rezervele minime obligatorii la pasivele în lei. În timp ce prima măsură este legată doar de perspectiva evoluţiei preţurilor de consum, întărirea consumului, diferenţa dintre PIB efectiv şi PIB potenţial şi altele, cea de-a doua este legată de condiţiile de lichiditate din piaţa monetară“, potrivit Erste, grup care deţine BCR.

Relaxarea fiscală şi creşterea economiei ar putea determina BNR să majoreze dobânda de politică monetară în T4. Dobânda-cheie se află la minimul record de 1,75%. Ratele RMO sunt de 8% la lei şi 14% pentru valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO