Bănci și Asigurări

Erste a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit de 637 mil.euro, jumătate faţă de nivelul din perioada similară din 2019

Erste a încheiat primele nouă luni ale anului cu un...

Autor: Roxana Rosu

02.11.2020, 09:46 60
Erste, grupul austriac care deţine BCR, a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net atribuibil societăţilor mamă de 637 milioane euro, în scădere de la 1,2 miliarde euro în perioada similară din 2019, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut, în principal în Austria, dar şi în România, cu 2%, la 3,58 miliarde euro, arată raportul financiar al grupului financiar.
 
Venitul net din taxe şi comisioane a scăzut cu 2,4%, la 1,4 miliarde euro, iar veniturile operaţionale s-au diminuat în final cu 2%, la 5.2 miliarde euro.
 
Per ansamblu, profitul operaţional a fost cu 3,2% mai mic decât în primele nouă luni din 2019, de 2,1 miliarde euro. Raportul cost/venit a crescut la 59,1% (58,6%).
 
„În situaţia de criză fără precedent, profitabilitatea Erste Group se menţine la un nivel satisfăcător: profitul net înregistrat în primele nouă luni ale anului 2020 este de 637 milioane de euro, cu un trimestru trei foarte puternic. Venitul operaţional a scăzut doar cu două procente faţă de anul trecut, provizioanele pentru pierderi din credite s-au ridicat la 70 de puncte de bază, iar cheltuielile au scăzut faţă de anul precedent prin menţinerea unei discipline a costurilor. Aceste rezultate confirmă că avem un model robust de business şi o bună capitalizare, şi dovedesc rezilienţa pieţelor din Europa Centrală şi de Est în care  activăm. Perspectivele economice pentru 2021 depind de evoluţia pandemiei de Covid-19. În orice caz,  angajamentul nostru de a ne susţine clienţii în continuare şi de a obţine rezultate pentru acţionarii noştri rămâne la fel de puternic ca întotdeauna”, a declarat Stefan Doerfler, CFO al Erste Group.
 
În acelaţi timp, rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienţi s-a îmbunătăţit la 2,4% (2,5%). Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 95,5% (77,1%).
 
Activele totale au crescut la 272 miliarde euro, faţă de 245 miliarde euro în ianuarie-septembrie 2019.  Creditele şi avansurile către clienţi au crescut la 164,5 mld. euro (+2,6%).
 
În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci au crescut semnificativ la 26,4 mld. euro (13,1 mld. EUR) ca urmare a creşterii refinanţărilor acordate de Banca Centrală Europeană (operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung –OTRTL).
 
Depozitele de la clienţi au continuat să crească, în special în Republica Cehă şi Austria, şi au ajuns la 184,8 mld.euro (Ă6,3%).
 
Raportul credite/depozite s-a situat la 89,0% (92,2%).

În ceea ce priveşte perspectivele pentru restul anului, presupunând că măsurile de sprijin luate de ţările europene vor rămâne în vigoare şi va exista o recuperare macroeconomică tangibilă, Erste Group se aşteaptă la o uşoară scădere a costurilor de risc în 2021.

În absenţa unor deprecieri ale fondului comercial, indicatorul „alte rezultate operaţionale” ar trebui să se îmbunătăţească în 2020 faţă de 2019, când a fost afectat puternic de efecte cu caracter excepţional. ”Rata impozitelor va creşte aproape sigur, deoarece ne aşteptăm ca profitabilitatea să scadă în ţările cu cote reduse de impozitare. Per ansamblu, ne aşteptăm la o scădere semnificativă a profitului net în 2020”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO