Bănci și Asigurări

Erdogan pariază pe o redresare rapidă a economiei Turciei

Erdogan pariază pe o redresare rapidă a economiei Turciei

Autor: Catalina Apostoiu

04.08.2020, 00:05 1583

♦ Însă unii analişti cred că preşedintele turc riscă prea mult cu politicile economice neconvenţionale.

În condiţiile dificultăţilor întâmpinate de sectorul de turism şi exodului investitorilor, Ankara cheltuie miliarde pentru a evita o nouă criză monetară, scrie Financial Times.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan saluta recent reducerea puternică a dobânzilor şi lăuda măsurile luate pentru blocarea atacurilor asupra lirei, astfel de paşi „întărind sistemul imun al economiei noastre în faţa turbulenţelor mondiale“. Însă această imagine nu poate fi mai departe de modul în care văd economiştii situaţia din Turcia.

Colapsul turismului a lăsat o gaură semnificativă în finanţele ţării, investitorii străini au dat bir cu fugiţii. În faţa retragerilor aces­tora, ţara a „ars“ zeci de miliarde de dolari din rezerve în acest an, însă semn că eforturile respec­tive sunt în van, lira tur­cească s-a îndreptat rapid către un minim record în raport cu dolarul săptă­mâna trecută.

Ginerele lui Erdogan, ministrul de finanţe Berat Albayrak, a declarat în repetate rânduri că ţara înregistrează o „decuplare pozitivă“ de tendinţele de pe alte pieţe emergente, însă unii analişti se tem că strategia sădeşte seminţele unei crize monetare.

Abordarea plină de riscuri a Turciei pare să reflecte un pa­­riu pe o redresare rapidă şi viguroasă de pe urma pandemiei.

„Dacă se crede că impactul coronavirusului va dispărea relativ rapid, aceasta este strategia potrivită“, spune Phoenix Kalen, din cadrul SocGen. „Dar dacă situaţia continuă încă 12 luni, abordarea nu este sustenabilă“.

Miniştrii turci speraseră că prăbuşirea preţului energiei, unul dintre cele mai scumpe importuri ale ţării, va compensa scăderea puternică a câştigurilor din turism şi altor exporturi, dar nu s-a întâmplat aşa. În ultimele luni, Turcia a afişat un deficit de cont curent semnificativ. Problemele cauzate de prăbuşirea exporturilor sunt complicate de boomul masiv al creditului.

În timp ce forecasterii internaţionali se aşteaptă ca PIB-ul Turciei să se contracte cu 4,3% în acest an, autorităţile ţării insistă că ţara va consemna o creştere pozitivă pe acest an. Pentru a-şi atinge acest ţel, acestea recurg din nou la împrumuturi.

O soluţie ar fi ca Turcia să permită devalorizarea lirei, însă speriat probabil de ceea ce s-a întâmplat în 2018, Albayrak se opune acestei abordări. Intervenţiile pentru susţinerea lirei au erodat sever rezervele valutare deja scăzute ale Turciei.

Turcia ar mai putea găsi o cale să treacă peste această perioadă dificilă, în condiţiile veştilor bune apărute recent privitor la industria turismului şi aşteptărilor unor analişti ca boom-ul creditului din această ţară să se restrângă.

Însă unii analişti cred că preşedintele turc şi ginerele său riscă prea mult cu politicile lor economice neconvenţionale.

 

Lira nu mai are suflu

O soluţie ar fi ca Turcia să permită devalorizarea lirei, însă speriat probabil de ceea ce s-a întâmplat în 2018, Albayrak se opune acestei abordări. Intervenţiile pentru susţinerea lirei au erodat sever rezervele valutare deja scăzute ale Turciei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO