Bănci și Asigurări

Epoca dolarului ieftin pentru creditare se incheie

20.02.2006, 20:57 9

Moneda americana atat de apreciata in ultimii ani la contractarea de credite a ajuns sa-si dezamageasca adeptii o data cu cresterea dobanzilor, dar si a cursului in ultimele luni.

In conditiile in care banca centrala a SUA a mentinut constant ritmul de crestere al dobanzii de referinta, ducand-o pana la 4,5%, tendinta a fost preluata si de piata bancara autohtona, ratele medii ale dobanzilor la creditele noi contractate in dolari de persoanele fizice urcand de la 8,5% in iunie 2005 la 10,1% in decembrie. Dobanzile majorate sunt aplicate si in cazul creditelor mai vechi, dar cu clauza de dobanda variabila.

Tendinta de scumpire a creditului in dolari devine vizibila si in cazul clientilor companii, dobanzile medii crescand de la 5,5% in iunie la 6,7% in decembrie.

Chiar si cursul de schimb al leului in raport cu dolarul a ajuns sa incarce costul cu ratele de rambursare a creditelor in moneda americana, in contextul in care leul si-a epuizat in sase luni stocul de apreciere, ajungand sa inregistreze o depreciere medie anuala semnificativa in ultimele trei luni. Practic, sub efectul intaririi dolarului in raport cu euro pe pietele internationale, leul a trecut de la un varf de apreciere de 15,2% atins in august fata de moneda americana, la o depreciere medie de 6,7% in decembrie, ajustata la 3,4% in ianuarie.

Avand in vedere si semnalele privind posibila mentinere a trendului de crestere al dobanzii de referinta la dolar, moneda americana ramane descoperita in fata concurentei exercitate de creditul in lei, pe fondul scaderii vizibile a dobanzilor, dar si de euro, pentru care bancile continua sa gaseasca resurse pentru a mentine costuri mai mici decat cele la finantarile in lei.

Astfel, dobanda medie la creditele noi in lei a coborat sub pragul de 9% in ultimele doua luni din 2005, ajungand la 8,6% in decembrie, in pofida majorarii nivelului rezervelor minime obligatorii in valuta impuse de BNR, pana la 35% din pasivele totale in moneda straina. Cea mai vizibila scadere a fost consemnata in cazul creditelor in euro destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, unde dobanda medie la nivelul sistemului bancar a coborat la 8,4%.

De altfel, bancile mari au continuat sa anunte ieftiniri paralele ale acestei categorii de credite, atat la lei, cat si la euro, finantarile in moneda europeana ramanand mai atractive. In acelasi timp, revigorarea trendului de apreciere a leului continua sa incurajeze apetitul pietei pentru credite in euro.

Ramane de vazut in ce masura vor absorbi bancile noua majorare a rezervelor minime la valuta, precum si care va fi efectul cresterii dobanzii de politica monetara a BNR, insa probabil lupta pentru cote de piata isi va spune cuvantul si nu vor aparea corectii de dobanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO