Bănci și Asigurări

Enel şi Intesa Sanpaolo, prin filiala Banca 5, preiau 70% din Mooney Group, un fintech care operează în segmentul proximity banking şi plăţi, evaluat la 1,3 miliarde euro

Enel şi Intesa Sanpaolo, prin filiala Banca 5, preiau...

Autor: Roxana Rosu

24.12.2021, 15:11 255

Compania italiană Enel, prin filiala sa Enel, şi Intesa Sanpaolo, prin filiala sa Banca 5 SpA, au semnat un acord cu Schumann Investments, pentru achiziţionarea a 70% din capitalul social al Mooney Group, un fintech care operează în segmentul proximity banking şi plăţi.

Schumann Investments este controlată de fondul internaţional de capital privat CVC Capital Partners Fund VI.

Acordul prevede ca Enel X să cumpere 50% din capitalul social al Mooney, în timp ce Banca 5, care deţine în prezent o participaţie de 30% din Mooney, îşi va creşte aportul la 50%, plasând compania de plăţi sub controlul comun al ambelor părţi.

„Această achiziţie este o oportunitate de creştere pentru noi în spaţiul fintech, care vine în completarea viziunii industriale a Grupului Enel, plăţile digitale fiind din ce în ce mai utilizate pentru facturile de energie electrică, precum şi pentru servicii avansate, cum ar fi mobilitatea electrică. Cu plăţile digitale putem satisface nevoile de confort şi flexibilitate ale clienţilor, în conformitate cu abordarea noastră centrată pe client. Aşteptăm cu interes să cooperăm cu noul nostru partener, Intesa Sanpaolo, cu scopul de a oferi o gamă tot mai largă de servicii şi de a continua să satisfacem nevoile în creştere ale clienţilor noştri, într-un mod din ce în ce mai eficient”, a spus Francesco Starace,  CEO şi General Manager Enel.

Fintech-ul Mooney este evaluat la 1,38 miliarde de euro.

În baza acordului, Enel X va plăti între 334 de milioane de euro şi 361 de milioane de euro pentru partea sa din participaţie; respectiva contribuţie constă în 220 de milioane de euro pentru capitalul propriu şi o componentă variabilă legată de un mecanism de ajustare a preţului la închidere.

În acelaşi timp, Intesa Sanpaolo va plăti la închidere între 88 de milioane de euro şi 94 de milioane de euro; respectiva contribuţie constă la rândul său în 88 de milioane de euro pentru capitalul propriu şi o componentă variabilă legată de un mecanism de ajustare a preţului la închidere.

 „Mooney este o parte cheie a strategiei noastre de a construi o propunere digitală îmbunătăţită pentru clienţii noştri de retail - care apreciază foarte mult proximitatea şi flexibilitatea - aspecte care vor deveni unii dintre pilonii noului nostru plan de afaceri. Ca grup, vom beneficia de potenţialul de inovare şi de creştere al unui fintech european, reducând în acelaşi timp costul de aşteptare pentru acei clienţi mai puţin interesaţi să viziteze sucursalele noastre. Împreună cu partenerul nostru Enel - un lider global în sectorul său - Mooney ne va permite, de asemenea, să dobândim noi clienţi şi să extindem modelul de servicii digitale la nivel internaţional”, a declarat Carlo Messina, CEO al Intesa Sanpaolo.

Închiderea tranzacţiei, preconizată la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2022, este supusă diferitelor autorizaţii administrative, cum ar fi autorizarea de către autorităţile de concurenţă relevante şi de către Banca Italiei, precum şi finalizarea cu succes a procedurii golden power cu Preşedinţia Consiliul de Miniştri al Italiei.

În urma finalizării tranzacţiei, toate activităţile legate de segmentul de servicii financiare a Enel X în Italia, comercializate sub brandul Enel X Pay, vor fi vândute către Mooney.

Concret, Enel X va vinde către Mooney,  pentru 140 de milioane de euro, participaţiile sale egale cu 100% din capitalul social al Enel X Financial Services, CityPoste Payment şi Paytipper (sub rezerva executării opţiunii de cumpărare existente pentru a creşte participarea Enel X la aceasta din urmă din cota sa actuală de 55%), creând astfel un fintech comun, cu sediul european, cu o bază de clienţi deja solidă.

Aceste tranzacţii sunt în conformitate cu Planul Strategic 2022-24 al Grupului Enel şi se încadrează în modelul Stewardship.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO