Bănci și Asigurări

Emitentii de carduri sunt gata de tranzitia la euro

03.09.2001, 00:00 18



Apropierea momentului in care locul celor 12 monede nationale ale tarilor din zona euro va fi luat de moneda unica europena gaseste pregatite companiile din domeniul platilor fara numerar, mai mult, acestea estimand ca vor avea castiguri insemnate in perioada de tranzitie.

Potrivit unui studiu realizat de compania emitenta de carduri Visa, gradul de utilizare al cartilor electronice de plata va fi foarte ridicat, mai ales in prima parte a anului viitor

Studii recente realizate de Visa in Marea Britanie arata ca multi turisti care vor ajunge in Europa in aceasta iarna intentioneaza sa apeleze la cardurile lor de plata Visa din momentul in care noua moneda europeana unica va fi introdusa in Austria, Belgia, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania, respectiv din data de 1 ianuarie 2002.

Mai mult de jumatate din cei 1000 din cei intervievati in Marea Britanie au declarat ca vor utiliza carduri de plata Visa pentru plata de bunuri si servicii peste hotare intrucat sunt usor de utilizat si reduc necesitatea de bani lichizi.

Din cauza acestor motive cheie, e posibil ca turistii internationali de pe tot globul sa utilizeze carduri de plata Visa in aceasta perioada confuza, in care simultan sunt in circulatie doua monede.

Desi Euro a fost introdus in ianuarie 1999, nu au fost emise pana in prezent bancnote sau monede. Acestea vor fi introduse incepand cu ianuarie 2002, in toate cele 12 de tari apartinand Uniunii Monetare Europene si vor coexista cu monedele nationale o perioada de pana la doua luni.

De la data de 1 ianuarie 2002, toate platile fara numerar din zona Euro trebuie efectuate in Euro. Totusi, bancnotele nationale vor putea fi inca ridicate de la un numar limitat de ATM-uri.

Potrivit studiului realizat de Visa, se estimeaza ca in prima saptamana a lunii ianuarie 90% dintre ATM-urile aflate in zona Euro vor elibera exclusiv bancnote Euro, iar restul vor fi modificate in acest sens pana la data de 28 februarie 2002.

"Pana la 28 februarie 2002, Euro va fi in circulatie completa in "zona euro", iar monedele nationale nu vor mai fi disponibile in aceste tari. Pentru prima data in istorie, consumatorii vor fi mai obisnuiti sa opereze cu propriile carduri Visa decat cu noua lor moneda nationala", a declarat Radu Obreja, vice-presedinte Visa pentru zona Europa Centrala si de Est.

De la introducerea Euro in 1999, Visa a procesat in Uniunea Europeana peste 16,7 milioane de tranzactii in Euro, insumand aproape 920 milioane lire sterline (802 milioane USD) - o crestere de 550% in ultimele 12 luni. In primul trimestru al anului 2001, aproximativ 1,6 % din totalul tranzactiilor Visa din Uniunea Monetara Europeana (EMU) au fost efectuate in Euro.

In ceea ce priveste Europa, 20% din totalul tranzactiilor pana in prezent se refera la comertul electronic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO