Bănci și Asigurări

Emilian Duca, consultant fiscal, despre noul program care permite ANAF să vadă tot ce mişcă în conturile românilor: Fiscul avea acces la aceste date la cerere, de astăzi le primeşte zilnic de la bănci

Emilian Duca, consultant fiscal, despre noul program care...

Autor: Răzvan Botea

17.01.2021, 11:43 25253

Emilian Duca, consultant fiscal, a spus, pentru ZF, că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va avea acces începând de astăzi la conturile clienţilor băncilor, persoane fizice sau companii, fără să mai ceară băncilor acest lucru. Până acum, ANAF putea solicita aceste informaţii şi le primea, însă, de luni, băncile transmit în mod automat către ANAF  toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale companiilor.

„Informaţiile legate de titularii conturilor bancare au fost furnizate de ani de zile. Elementul de noutate constă în faptul că sunt furnizate informaţii privind beneficiarii real ai conturilor şi beneficiarii împuterniciţi pe cont. Acest informaţii nu erau disponibile ANAF decât la cerere. În acest moment se colectează informaţiile într-o bază de date administrată de ANAF”, a spus Emilian Duca.

Începând de luni, 11 ianuarie, ANAF a implementat un registru electronic în care băncile transmit zilnic date despre conturile bancare precum titularul de cont, beneficiarul real, persoana cu drept de semnătură sau concesionarul casetei de valori.

De asemenea, actul normativ pe baza căruia s-a implementat sistemul, OUG 111/2020, instituie obligaţia de raportare şi pentru instituţiile emitente de monedă electronică şi instituţiile de plată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO