Bănci și Asigurări

Elvetienii de la Hyposwiss au luat 2% din Romexterra

15.06.2006, 00:00 24

Fondul elvetian de investitii Hyposwiss Danube Tiger a intrat recent in actionariarul Romexterra Bank, prin cumpararea a circa 2% din actiunile bancii, pachet care valoreaza circa 800.000 de euro la pretul actual de piata al actiunilor.

Desi Romexterra nu este listata la Bursa, actiunile acesteia au devenit tot mai populare printre investitorii de pe piata de capital, datorita informatiilor privind o iminenta vanzare a bancii, urmata de o oferta adresata tuturor investitorilor. Tranzactiile cu actiuni se realizeaza mai ales prin intermediul anunturilor la mica publicitate. Conform acestora, pretul de piata al actiunilor bancii se situeaza in jurul a 3 lei, putin sub valoarea contabila. In schimb, actiunile bancilor listate la Bursa sunt evaluate la de 4 pana la de 6 ori valoarea contabila, iar cea mai mare banca romaneasca, BCR, a fost vanduta austriecilor de la Erste la de 5,7 ori valoarea contabila.

"Banca are rezultate financiare bune, o baza solida de clienti si un management bun. In plus, este nelistata, iar pretul nu are cum sa scada", spune Stefan J?ggi, managerul fondului de investitii. El nu a dorit sa precizeze pretul platit. J?ggi a adaugat ca plasamentul in actiuni Romexterra reprezinta o investitie de portofoliu, fondul neavand in plan sa se implice in management.

Contactati de ZF, reprezentantii Romexterra au confirmat prezenta fondului in actionariatul bancii.

Actiunile listate la Bursa, unde Hyposwiss Danube Tiger investeste preponderent, au scazut puternic in ultimele luni, provocand pierderi insemnate tuturor investitorilor.

Un alt mare investitor de la Bursa, Broker-Cluj, a cumparat in ultimele luni 30.000 de actiuni Romexterra, in valoare de circa 20.000 de euro. Conform ultimelor informatii de pe piata, neconfirmate de Romexterra, principalii actionari grupati in jurul Federatiei Libere a Sindicatelor din Petrom, condusa de Liviu Luca, negociaza vanzarea bancii cu banca germana Bayerische Landesbank, dupa ce de preluare s-au mai aratat interesati portughezii de la Millennium BCP, care au participat la privatizarea BCR, si banca spaniola Banco de Valencia. Banca are peste 100.000 de mici actionari, in principal angajati din industria de petrol si gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO