Bănci și Asigurări

Egnatia Leasing, finantari de 110 mil. euro in noua luni

25.10.2007, 13:51 20

Egnatia Leasing, companie membra a grupului elen Marfin-Egnatia, a acordat in primele noua luni finantari de 109,8 milioane de euro, in crestere cu 148% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Valoarea contractelor incheiate in perioada ianuarie-septembrie este de 135 de milioane de euro, cu 145% mai mare decat cea inregistrata in primele noua luni din 2006.
Finantarile pentru autovehicule reprezinta 33% din portofoliul companiei (in scadere usoara fata de 2006, cand ponderea a fost de 38%), cele pentru camioane - 28% (26% anul trecut), pentru echipamente - 23% (13% in 2006), restul fiind alte finantari.
"La inceputul acestui an, am asistat la un boom al achizitiilor de echipamente, in special a celor din domeniul constructiilor. In timpul verii, lucrurile au fost destul de calme, insa acum cererea a inceput sa creasca din nou. Tot in octombrie a crescut foarte mult si cererea pentru finantari din domeniul imobiliar, in special pentru sectorul rezidential", a declarat pentru ZF Haralambie Stanciu, directorul general al Egnatia Leasing.
El estimeaza pentru acest an o dublare a finantarilor acordate, comparativ cu anul trecut, la circa 144 de milioane de euro, iar in 2008 se asteapta la o crestere de cel putin 30%.
"Ritmul de crestere probabil va scadea anul viitor, pentru ca vorbim deja de volume foarte mari. Oricum, va fi o crestere de cel putin 30% fata de 2007. Ne dorim o consolidare a pozitiei pe piata si o protejare a cotelor de profitabilitate", afirma Stanciu.
El spune ca anul viitor compania ar putea inregistra o scadere usoara a finantarilor pentru masini si va continua sa creasca pe segmentul camioanelor, echipamentelor (in special cele pentru constructii) si imobiliar. Tinta de profit pentru acest an este de 750.000-800.000 de euro, dupa ce anul trecut Egnatia Leasing a inregistrat un castig de 542.000 de euro.
"Anul viitor, strategia noastra se va repozitiona catre tara, unde marjele sunt mai mari si probabil putem obtine businessuri mai bune. Acolo profitabilitatea este mai mare deoarece concurenta nu este atat de acerba ca in Capitala", sustine seful Egnatia Leasing.
Compania va deschide in acest an inca patru sucursale, numarul acestora urmand sa ajunga astfel la 19, iar in urmatorii trei ani isi va mai extinde reteaua teritoriala cu 41 de unitati.
Compania intentioneaza sa isi schimbe numele in Marfin Leasing pana la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor, in urma fuziunii dintre grupul Egnatia si Marfin Financial Group (Cipru). Rebrandingul Egnatia Leasing va costa in jur de 100.000 de euro, estimeaza Stanciu.
"Avand in vedere ca Egnatia Leasing nu este foarte prezenta acum in plan teritorial, probabil ca rebrandingul va fi un proces destul de simplu", spune el.
In ultimii ani, leasingul a fost una dintre cele mai dinamice piete, cu cresteri in jur de 50% pe an. In 2006, totalul finantarilor acordate a fost de 3,26 de miliarde de euro, iar in acest an ar putea ajunge la 4,6 miliarde de euro, potrivit estimarilor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB).
"La baza cresterii pietei din acest an stau finantarile pentru echipamente. Au crescut si cele pentru masini, dar nu in ritmul din anii trecuti. La sfarsitul anului, cand se va trage linie pe total piata, se va vedea o crestere semnificativa pe segmentul echipamentelor", considera Stanciu.
Anul trecut, cresterea rapida a pietei a atras mai multi jucatori de talie mondiala sau regionala, cum ar fi americanii de la GE Money (divizia de servicii financiare de retail a General Electric), care au cumparat Motoractive, belgienii de la KBC, care au cumparat Romstal Leasing, sau belgienii de la Fortis, care au achizitionat Global Finance & Leasing. Surse din piata afirma ca in curand va infiinta o companie de leasing in Romania si grupul francez BNP Paribas.
"Este clar ca vor fi din ce in ce mai multi jucatori, iar piata se va diversifica, mai ales prin cresterea numarului de companii de leasing operational. Probabil ca si noi vom infiinta o companie de leasing operational in 2008. In cazul leasingului operational, marjele de profit sunt mai mari decat in cazul leasingului financiar", afirma seful Egnatia Leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO