Bănci și Asigurări

Efectul retragerii reasigurătorilor: cedările pe RCA au scăzut cu 40%

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

30.04.2015, 00:07 467

Companiile membre ale UNSAR, care controlează 90% din piaţa de asigurări, au cedat în reasigurare anul trecut prime de 456 mil. lei pe segmentul poliţelor RCA, în scădere cu 40% faţă de nivelul din 2013, potrivit datelor asociaţiei. Aceasta este cea mai mare scădere a primelor cedate în reasigurare pe vreuna din clasele de asigurări generale, fiind un efect al retragerii mai multor reasigurători străini de talie mare de pe piaţa locală.

Mai mulţi reasigurători mari, printre care Hannover Re şi Scor Re, au renunţat anul trecut să mai ofere cotaţii pe piaţa locală de răspundere civilă auto, în principal din cauza lipsei de predictibilitate vizavi de valoarea despăgubirilor pentru vătămări corporale şi daune morale. Aceste despăgubiri au crescut de zece ori în şase ani şi au ajuns la un sfert din totalul daunelor pe poliţe RCA.

O scădere cu peste 30% a primelor cedate s-a înregistrat anul trecut şi în cazul poliţelor auto facultative (Casco). Ce-dă­rile în reasigurare au însumat 414 mil. lei anul trecut, adică 25% din primele subscrise pe acest segment. Asigurările pro­perty au consemnat anul trecut un volum de prime cedate în reasigurare de 351 mil. lei, adică 44% din subscrierile totale pe acest segment. Scăderea pe acest segment a fost de 22%.

Membrii UNSAR au cedat în reasigurare prime totale de 1,5 miliarde de lei anul trecut, în scădere cu 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO