Bănci și Asigurări

Efectele şoc ale proiectului fulger al guvernului PSD, care a aruncat în aer bursa şi a prăbuşit băncile. LIVE TEXT

Efectele şoc ale proiectului fulger al guvernului PSD,...
19.12.2018, 16:42 8966

UPDATE:

​Bursa de la Bucureşti îşi revine timid în deschiderea şedinţei de joi, după criza de ieri

Bursa de la Bucureşi a deschis şedinţa de joi în urcare uşoară, indicele principal BET apreciindu-se cu 0,26% la ora 10.00, după ce ziua de miercuri a fost cea mai neagră pentru piaţa locală de capital, toţi cei 15 emitenţi ai bursei locale fiind în teritoriu negativ.

Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF: Măsuri-şoc la adresa mediului de business pentru a finanţa creşterea salariilor bugetarilor. Merită?

Avertismentele tuturor celor care au arătat că politica economică a acestei guvernări este nesustenabilă şi că vor fi introduse taxe suplimentare s-au adeverit.

Valentina Saygo, Ask for Accounting: Mi-e ruşine că voi citi sintagma ”taxa pe lăcomie” în Monitorul Oficial. Au dus codul fiscal în derizoriu, iar consecinţele vor fi devastatoare pentru întreaga populaţie

Măsurile anunţate de Guvern vor avea consecinţe grave pentru populaţie, iar consultanţii fiscali solicită Executivului să renunţe la acest proiect de ordonanţă.

Dan Bădin, Deloitte: Plata trimestrială a “taxei pe lăcomie” asupra activelor băncilor înseamnă plata de 4 ori pe an a taxei pe aceleaşi active

Pachetul de măsuri anunţat de Ministerul Finanţelor a luat prin surprindere mediul de afaceri, iar experţii în fiscalitate speră că Guvernul se va răzgândi.

Prima declaraţie oficială de la Ministerul Energiei, în plin picaj al companiilor pe bursă după modificările fiscale propuse: Continuăm activitatea la Regulamentul privind Etichetarea Pneurilor

În timp ce piaţa energiei vorbeşte de faliment şi de un posibil blocaj al proiectelor de gaz din Marea Neagră, ministrul energiei anunţă că va continua lucrările la regulamentul pentru etichetarea pneurilor după ce a preluat Preşedinţia Consiliului Energie.

OMV Petrom, cel mai puternic jucător din petrol şi gaze, iese la rampă: Suntem profund îngrijoraţi. Ordonanţa pune în pericol proiecte importante de investiţii. Importurile ar putea ajunge la 50%

OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, lansează o estimare sumbră privind evoluţia producţiei de gaze naturale în cazul în care prevederile ordonanţei de urgenţă publicată ieri de Guvern se vor aplica. Cea mai importantă lovitură pentru producătorii de gaze este plafonarea preţului pentru trei ani la nivelul de 68 de lei pe MWh.


Efectele măsurilor şoc anunţate de PSD dinamitează bursele şi duc piaţa în roşu, în cea mai dură zi de scăderi. Vedeţi mai jos efectele proiectului propus:

1.Dezastru pentru bănci: Aşa cum este scris textul Ordonanţei şi prima interpretare a bancherilor, „taxa pe lăcomie” va fi trimestrială, nu anuală, ceea ce înseamnă o sumă de patru ori mai mare decât estimarea iniţială. Dacă este aşa, toate băncile vor fi pe pierderi

Taxa pe lăcomie aplicată băncilor, anunţată marţi seară de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, stârneşte noi controverse.

Dacă marţi seară a fost şocul taxei, miercuri dimineaţă este modul de interpretare a prevederilor Ordonanţei Guvernului, aşa cum a fost publicată.

Conform Ordonanţei, taxa se calculează şi se plăteşte trimestrial, ca un procent din activele bancare, în funcţie de nivelul ROBOR-ului din piaţă. În acest moment, la un ROBOR de 3,05%, taxa pe lăcomie este 0,9% din activele bancare.


2.Adio paradis fiscal: măsuri-şoc prin care Ministerul Finanţelor vrea să aducă la buget 10 miliarde de lei. Nu este clar ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii

Potrivit unor surse apropiate guvernului, suma aşteptată este de 10 mld. lei. Doar din taxa pe activele bancare, în funcţie de ROBOR, guvernul vrea să strângă 10 mld. lei.


Revolta din industria de telecom: “De ce veniţi cu taxe noi peste noapte când aveţi un miliard de lei în numerar în conturile ANCOM, tot de la noi? Luaţi banii de acolo”
 
Propunerea şoc făcută marţi seară de Finanţe, de a stabili la aproape un miliard de euro suma minimă solicitată la licitaţia 5G de la finele anului viitor şi de a pregăti terenul pentru aplicarea unei taxe de 3% pe cifra de afaceri a companiilor, a fost primită cu consternare în industria locală de telecom.

3.De ce se prăbuşesc acţiunile Băncii Transilvania şi BRD? “Şocul provine mai degrabă din faptul că cineva s-a putut gândi să confişte jumătate din profiturile băncilor”

Acţiunile Băncii Transilvania şi ale BRD se prăbuşesc la ora redactării acestei ştiri cu 18%, respectiv 15%, în condiţiile în care “taxa de lăcomie” anunţată marţi seară de Executiv pe active bancare împovărează instituţiile de credit şi chiar le-ar putea înjumătăţit profiturile.

În plus, posibilitatea de retragere din Pilonul II de pensii private este o măsură care afectează nu doar cotaţiile TLV şi BRD, dar şi celalalte companii indiferent de sector în contextul în care cei şapte administratori sunt printre cei mai mari acţionari instituţionali din România.


4.Vodafone România atacă dur propunerile Finanţelor: Măsurile sunt excesive şi fără precedent în istorie. Clienţii vor suporta în final şi noile taxe şi creşterea celor existente

Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă şi una dintre cele mai mari companii din economie, a atacat în termeni duri propunerile făcute marţi de Ministerul Finanţelor de a creşte taxele plătite de companiile de comunicaţii.

„Măsurile propuse prin Ordonanţa de Urgenţă care vizează modificarea cadrului de reglementare a comunicaţiilor electronice afectează iremediabil nu doar dezvoltarea economiei digitale, dar şi interesele utilizatorilor finali. Aceştia din urmă vor fi nevoiţi să suporte în preţul serviciilor achiziţionate, atât noile taxe introduse, cât şi creşterea celor existente.


5.Pentru prima oară în ultimii 10 ani, operatorul pieţei de capital din România modifică parametrii de tranzacţionare cu acţiuni Banca Transilvania şi majorează limita inferioară de tranzacţionare de la 15% la 25%. Banca Transilvania are minus 18%

Bursa de Valori Bucureşti a aplicat în cazul Băncii Transilvania mecanismul de majorare a limitei inferioare de tranzacţionare de la 15% la 25%, potrivit datelor BVB. 

Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când mecanismul automat intră în aplicare în cazul instituţiei de credit de la Cluj.


6.A venit şi rândul BRD: Bursa de Valori Bucureşti măreşte limita inferioară de variaţie la 25%

Operatorul pieţei de capital locale a anunţat că limita de variaţie pentru emitentul BRD Groupe Societe Generale este setată la 25%, faţă de 15% cât era până în prezent.

Este a doua astfel de mişcare a administratorului, după ce a decis acelaşi lucru şi pentru Banca Transilvania, puţin mai devreme.


7.Preşedintele Klaus Iohannis, despre măsurile Guvernului: Ne aşteptăm ca toate să se scumpească. Nu mai au bani

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că măsurile fiscale luate de Guvern arată că acesta nu are bani să acopere măsurile sociale şi că primul efect al "taxei pe lăcomie" va fi de fapt viaţa mai grea românilor care se vor confrunta cu la gaze şi curent.


8.Camera de Comerţ Americană în România, AmCham, solicită Guvernului retragerea imediată a proiectului privind noile măsuri fiscale pentru că produce haos

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) solicită retragerea imediată a proiectului de Ordonanţa de Urgenţă privind noile măsuri fiscale anuntaţe de către ministrul de Finanţe în data de 18 decembrie cu intenţia de a fi implementate începând cu 1 ianuarie 2019.

„Considerăm că măsurile propuse, precum şi maniera de adoptare a acestora sunt lipsite de responsabilitate şi chibzuinţă, şi induc un haos generalizat în economia românească, fapt confirmat de primele reacţii pe piaţa de capital, care indică o erodare rapidă a încrederii investitorilor în numai câteva ore de la anunţarea acestui OUG.


9.Cea mai puternică organizaţie din România, Coaliţia pentru Dezvoltarea României, anunţă o conferinţă de presă extraordinară pentru a reacţiona la taxele şoc anunţate de guvernul PSD

Coaliţia pentru Dezvoltarea României, cea mai puternică organizaţie din România, anunţă astăzi o conferinţă de presă extraordinară ca reacţie la noile măsuri fiscale anunţate de guvernul PSD.

„Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) vă invită la o conferinţă de presă privind noile măsuri fiscal-bugetare anunţate de Guvern şi îngrijorările majore ale mediului de afaceri privind aceste măsuri”, se arată în comunicatul de presă.


10.Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis: Guvernul vine cu o ordonanţă care aruncă în aer economia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la măsurile fiscale anunţate de Guvern, că proiectul va arunca în aer economia şi nu a fost discutat cu nimeni din domeniul economic sau instituţional.

"Cu toţii am aflat probabil, majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregăteşte Ordonanţă de urgenţă pentru a introduce noi taxe şi impozite. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmaţie făcută de premier în discursul după aprobarea Guvernului din Parlament- cel inaugural, nu e cazul să citez, dar spunea că nu vom introduce noi impozite şi taxe. Iată că introduce. Această ordonanţă nu a fost discutată cu parteneri din mediul economic sau instituţional. Acest proiect nu are o analiză. Proiectul aruncă în haos economia", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.


11.Bursa pierde într-o singură zi tot progresul pe întreg anul 2018, Erste se prăbuşeşte la Viena, marile companii listate pierd 6 mld. lei în două ore. Banca Transilvania are minus 19%

axa pe lăcomie aplicată băncilor, anunţată marţi seară de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, stârneşte noi controverse.

Dacă marţi seară a fost şocul taxei, miercuri dimineaţă este modul de interpretare a prevederilor Ordonanţei Guvernului, aşa cum a fost publicată.

Conform Ordonanţei, taxa se calculează şi se plăteşte trimestrial, ca un procent din activele bancare, în funcţie de nivelul ROBOR-ului din piaţă. În acest moment, la un ROBOR de 3,05%, taxa pe lăcomie este 0,9% din activele bancare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO