Bănci și Asigurări

Efectele diminuării garanţiei statului pentru Prima casă: Băncile majorează avansul minim

Efectele diminuării garanţiei statului pentru Prima...

Autor: Anelis Baciu

22.02.2017, 00:05 499
Diminuarea garanţiei acordate de stat pentru locuinţele vechi achiziţio­na­te prin programul Prima casă de la 50% la 40% este unul dintre factorii care au de­­terminat ING Bank să majoreze avan­­­sul minim de la 5% la 10%, au ar­gu­­mentat reprezentanţii băncii la soli­ci­tarea ZF.
 
Majorarea avansului este le­ga­lă, normele pentru implementarea pro­gramului Prima casă stabilind doar un nivel minim al avansului de 5%. Rămâ­ne de văzut însă dacă decizia ING va fi urmată şi de alte bănci, iar majo­ra­rea avansului la creditele Prima casă va deveni un trend.
 
„Un motiv al creşterii avansului este modificarea strategiei programului Prima casă. Potrivit acestor modificări, în cazul finanţării imobilelor construite sau consolidate de mai mult de 5 ani, garanţia statului este redusă de la 50% la 40%. Finanţările Prima casă sunt pre­pon­derent pentru imobilele con­stru­ite sau consolidate de mai mult de 5 ani“, au explicat reprezentanţii ING.
 
Guvernul vrea ca prin programul Prima casă să fie achiziţionate mai multe imobile noi, de aceea a decis diminuarea garanţiei pentru imobilele vechi de la 50 la 40%, dar a menţinut nivelul de 50% pentru locuinţele noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO