Bănci și Asigurări

Efectele deflaţiei. Marjele la creditele noi de consum sunt la maximul deceniului. Băncile au redus mai mult dobânzile la depozite decât ratele la creditele de consum

Efectele deflaţiei. Marjele la creditele noi de consum...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

23.08.2016, 00:07 1678

Marja de dobândă dintre creditele noi de consum în lei şi depozitele noi ale populaţiei constituite la bănci a ajuns în luna iunie la cea mai mare va­loa­re din ultimii nouă ani, conform cal­culelor ZF pe baza datelor BNR, în contextul în care majoritatea băncilor centrale au redus dobânzile la minime istorice pentru stimularea creşterii economice.

În perioada postcriză, băncile au con­tinuat să aibă un câştig bun de pe urma marjelor mari de dobândă care au rămas la niveluri com­parabile cu cele din perioa­da de boom eco­no­mic şi, în unele cazuri au depăşit acele niveluri.

În ţările Europei de Vest, mar­ja la credite nu de­pă­şeşte 5% în cazul cre­di­telor de consum, res­pec­tiv 3% la ipotecare.

Unii analişti apre­cia­ză că de vină pentru marja mare este lipsa de con­cu­ren­ţă şi susţin că men­ţi­ne­rea unor dobânzi mari la credite ar putea ge­ne­ra noi credite neperfor­man­te pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO