Bănci și Asigurări

Efectele coronavirusului se resimt şi în Orient: Lira turcească atinge un nou minm istoric faţă de dolar

Efectele coronavirusului se resimt şi în Orient: Lira...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

07.05.2020, 19:24 493

Lira a scăzut joi până la 7,49 dolari, sub recordul său anterior de 7,236 atins în timpul crizei valutare a Turciei din august 2018, relatează CNBC.

Moneda se află sub presiunea crescândă a inflaţiei în creştere, a şomajului şi a creşterii economice lente, dar şi al celui mai mare număr de cazuri de coronavirus din regiunea Orientului Mijlociu. Banca centrală a Turciei a scos milioane de dolari din rezerve pentru a susţine lira iar marţi a anunţat noi restricţii menite să prevină speculaţiile.

În urmă cu doi ani, un dolar valora aproximativ 4 lire.

Economia Turciei era deja sub presiune înainte de pandemie. Acum, după aproape doi ani de scădere a lirei, de datorii ridicate şi rezerve străine care dispar rapid, ţara cu 82 de milioane de locuitori se află într-o situaţie deosebit de delicată pentru a face faţă unei pandemii. Rata şomajului său era aproape 14% în ianuarie, înainte ca economia să simtă impactul coronavirusului, iar industria turistică urmează să fie puternic lovită în viitorul apropiat.

Turcia a raportat miercuri 129.491 de cazuri de coronavirus şi 3.520 de decese.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, la mijlocul lunii aprilie, a respins categoric orice sugestie de a primi ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional, o decizie pe care un analist principal al pieţelor emergente numit-o „idioată” într-un moment în care economiştii spun că Turcia nu are resursele economice şi fiscale necesare pentru a rezista la o asemenea criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO