Bănci și Asigurări

Economistul şef al ING: Cel mai probabil BNR va rata ţinta de inflaţie

Economistul şef al ING: Cel mai probabil BNR va rata...

Autor: Cristina Cuncea

09.04.2014, 15:23 234

"Inflaţia va fi clar superioară aşteptărilor din piaţă şi a băncii centrale. Pare foarte probabil că în acest an să se rateze ţinta de inflaţie. Momentan se prognozează 3,5% pentru finalul anului, dar acum este deja la limita superiară a intervalului şi sunt şanse slabe ca la şedinţa următoare, când are ocazia, BNR să nu-şi ajusteze prognozele, având în vedere evenimentele negative de la nivelul inflaţiei din primul trimestru, combinat cu perspectiva normalizării preţurilor alimentare, pentru că este greu de crezut că vom avea un an agricol mai bun, şi totul suprapus cu o ajustare foarte puternică a preţurilor reglementate. Toate acestea vor duce inflaţia foarte posibil la peste 4,5% spre sfârşitul anului", a spus Muscalu la Conferinţa Riscului de Ţară 2014 organizată de Coface şi Mediafax.

El a arătat că în aceste condiţii va fi foarte dificil pentru banca centrală să menţină rata dobânzii în piaţă la 3%, menţionând că România, cu o creştere economică de 3% şi cu o inflaţie de peste 4%, pare puţin probabil să pară atractivă în ochii investitorilor.

"De aceea, în a doua jumătate a anului vom avea uşoare ieşiri de capital, rate de dobândă uşor în creştere. De asemenea, am pierdut o oportunitate de a avea o creştere economică prin creditare în lei (...) Pare destul de dificilă să reuşim o revenire a economiei prin creditarea în moneda naţională", a adăugat Muscalu, care s-a arătat îngrijorat că reluarea creditării întârzie să apară în ciuda măsurilor de politică monetară.

Potrivit economistul ING, cu toate că inflaţia este la un nivel extrem de redus, iar rata de politică monetară şi cea interbancară au ajuns la niveluri scăzute, reluarea creditării întârzie.

"Ne uităm cu optimism şi sperăm să fie o problemă de timp, că băncile trebuie să se obişnuiască cu noul mediu. Şi pentru companii situaţia este mai bună, anumite sectoare economice performează bine, cum ar fi exportul sau vânzările cu amănuntul. Poate entuziasmul din mai multe sectoare se va transmite şi în alte sectoare. Transmisia de politica monetară către costul de finanţare din sistemul bancar a avut loc, dar din păcate aceasta nu se transmite şi în activitatea de creditare, şi suntem oarecum îngrijoraţi că nu se reia creditarea sectorului privat. Ritmul de creditare se deteriorează, iar BNR rămâne fără instrumente suplimentare, la acest sistem. Poate este posibilă o relansare a creditării, poate prin reducerea rezervelor minime obligatorii, poate la şedinţa următoare. A fost surprizător că măsura nu a fost luată la şedinţa anterioară", a mai spus Muscalu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO