Bănci și Asigurări

Economistul şef al BCR Horia Braun: Din Europa bate un vânt rece, prognoza de creştere economică pentru acest an este de 3,1%

Economistul şef al BCR Horia Braun: Din Europa bate un...

Autor: Izabela Cutieru, Mediafax

02.04.2019, 21:24 359

Prognoza de creştere economică pentru acest an este de 3,1%, în contextul în care se fac resimţite atât influenţe din Europa, cât şi din evoluţia comerţului global, influenţând producţia industrială autohtonă, a declarat marţi Horia Braun, economist şef şi director de cercetare la BCR.

Braun şi-a prezentat prognozele despre evoluţia economiei româneşti pentru acest an la reuniunea Camerei de Comerţ şi Industrie Româno–Germane.

Sectorul serviciilor va rămâne motorul creşterii PIB, alimentat de creşterile salariale, dar impactul este marginal şi în scădere. Creşterea PIB din 2018 a fost impulsionată semnificativ de agricultură şi de impozitele indirecte, de unde o fragilitate a tendinţei de creştere.

Pe de altă parte, declalajul dintre creşterea salariilor şi cea a productivităţii se ve menţine şi în acest an, spune economistul şef al BCR. În ultimii 5 ani, creşterea salariului minim a fost de 103%, creşterea de salarii în sectorul public de 93% iar creşterea salariilor din sectorul privat de 59%, în timp ce creşterea productivităţii a fost de 47%. Pentru 2019 prognozele BCR indică o creştere a salariilor în sectorul privat de 10%, a salariului minim de 12% şi cu 17% a salariului din sectorul public, dar productivitatea va câştiga cel mult 3%.

Deteriorarea balanţei de plăţi va menţine presiunea asupra cursului, cu atât mai mult în cazul existenţei unor şocuri inflaţioniste nefavorabile sau a unei flexibilităţi scăzute din partea BNR, în privinţa gestionării dobânzilor. "Ne aşteptăm ca o depreciere mai amplă să fie atenuată în mod deliberat de către banca centrală", a spus Braun.

Influenţele exogene asupra inflaţiei se aşteaptă să fie, în acest an, similare celor din 2018, susţine Horia Braun. Totuşi, nivelul prognozat al inflaţiei se situează în apropierea limitei superioare a intervalului ţintă, iar primele două luni ale anului au evidenţiat riscuri în privinţa creşterii, cauzate de creşterea preţurilor la alimente, impactul inflaţionist al creşterii leului, reversarea parţială a scăderilor preţului petrolului, impactul excesului de cerere asupra preţurilor serviciilor, menţinerea la cote ridicate a aşteptărilor inflaţioniste ale publicului larg. "Inflaţia nu reprezintă, deocamdată, un motiv pentru care ne aşteptăm la dobânzi mult mai mari, dar este foarte fragil acest echilibru în care se află în momentul de faţă", a completat reprezentantul BCR.

În plus, indicatorii de încredere indică o continuare a scăderii activităţii manufacturiere în Europa, dar o rezilienţă ceva mai bună a sectorului de servicii şi a consumului intern din zona euro. O parte din rezultatul slab al sectorului industrial este de natură temporară, previziunile Erste Group indicând o accelerare a creşterii în trimestrele II, III şi IV.

Investiţiile nu au fost un motor al creşterii economice în ultimii ani, iar ca urmare a climatului de incertitudine, este de aşteptat ca apetitul pentru investiţii să se atenueze, în special în cazul investitorilor străini. dar şi al celor autohtoni. Impulsul lipsă din ultimii ani a fost cel din sectorul construcţiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO