Bănci și Asigurări

Economistul OTP Csaba Balint, premiat pentru cele mai exacte estimări macroeconomice din România, estimează o creştere economică de 3,5% în 2019

Csaba Balint, analist macroeconomic al OTP Bank

Csaba Balint, analist macroeconomic al OTP Bank

Autor: Alex Ciutacu

08.05.2019, 00:00 212

Csaba Balint, analist macroeconomic al OTP Bank, premiat de premiat de organizaţia internaţională de cercetare economică Consensus Economics pentru cele mai exacte estimări macroeconomice din România, estimează pentru 2019 o creştere a PIB-ului de 3,5%, susţinută de consumul gospodăriilor ca principal motor de creştere. 

„Anul 2018 ne-a purtat printr-o serie de surprize atât de ordin legislativ, cât şi macroeconomic şi ne-a determinat să fim mereu în priză şi să evaluăm constant efectele locale pentru tendinţele observate la nivel internaţional. În contextul în care politicile monetare, macroeconomice şi modificările legislative au determinat opinia publică, consumatorul, să se informeze mai mult şi să se educe din punct de vedere economic şi financiar, consider că analizele macroeconomice reprezintă un reper important şi trebuie să reprezinte cât mai bine realităţile pieţei locale“, a declarat Csaba Balint. Referitor la ratele de referinţă ale BNR, Balint consideră că ar putea rămâne la acelaşi nivel în anul 2019, însă pe termen mediu ar putea fi necesară o creştere modestă a ratei dobânzii pentru a menţine inflaţia bine ancorată de ţintă.

„Politicile fiscale pro-ciclice şi neortodoxe, precum şi deficitul de cont curent relativ ridicat şi în creştere semnalează acumularea de vulnerabilităţi. Prin urmare, este de aşteptat ca BNR să rămână în continuare deosebit de vigilentă“, crede analistul. În acest context, el consideră că ritmul de creştere economică va continua să se diminueze în continuare în toate economiile cheie ale lumii, fără a intra într-o adevărată recesiune în acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO