Bănci și Asigurări

Economişti: Banca Centrală Europeană va trebui să lanseze noi acţiuni până în decembrie pentru a întări redresarea incipientă a economiei

Preşedinta BCE Christine Lagarde nu se grăbeşte să crească din nou stimulentele.

Preşedinta BCE Christine Lagarde nu se grăbeşte să crească din nou stimulentele.

Autor: Catalina Apostoiu

18.07.2020, 10:58 172

♦ Strategii au suplimentat cu 500 mld. euro planul de achiziţii de obligaţiuni în iunie şi l-au prelungit cu şase luni, până la mijlocul anului viitor.

Banca Centrală Euro­pea­nă nu a terminat cu extin­de­rea programului său de achi­ziţii de active, potrivit eco­no­miştilor, în pofida co­men­­­tariilor recente ale stra­te­gi­lor privi­toare la uşoa­ra îm­bu­­­nătăţire a per­spec­ti­ve­lor în ultima vreme, scrie Bloomberg.

Peste jumătate din econo­miştii participanţi la un sondaj realizat de Bloomberg an­ticipează o extindere a pro­gramului BCE de achiziţie de active de 1.350 mld deuro până în luna decembrie, mulţi aşteptându-se la o prelungire a acestuia şi o majorare de 500 miliarde de euro. Economiştii se aşteaptă ca banca să-şi men­ţină politica neschimbată la şedinţa din această săptămână.

Aceste aşteptări, că BCE va trebui să ia măsuri suplimentare, evidenţiază nesiguranţa extraordinară legată de redresarea de pe urma crizei. În timp ce oficialii au arătat că ultimele date indică o revenire relativ puternică, aceştia au subliniat în acelaşi timp că economia zonei euro se îndreaptă către cel mai dramatic declin înregistrat vreodată, de aproape 9% în acest an, iar amploarea impactului asupra companiilor şi pieţelor muncii este în continuare greu de anticipat.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană lansa o evaluare sumbră, avertizând că riscurile rămân excepţional de ridicate, şi argumenta că o divergenţă în creştere între ţările mai bogate şi cele mai sărace reprezintă o „ilustrare puternică“ a motivului pentru care este vitală o susţinere fiscală comună.

„Este mult prea devreme să ne pronunţăm asupra economiei“, remarcă Carsten Brzeski, economist-şef ING. Sunt necesare date suplimentare „până la conturarea unei imagini mai clare asupra formei celei de-a doua etape a redresării. Această etapă va determina următori paşi ai BCE“.

Preşedinta BCE Christine Lagarde semnala într-un interviu recent acordat Financial Times că nu se grăbeşte să crească din nou stimulentele. Strategii au suplimentat cu 500 mld de euro planul de achiziţii de obligaţiuni în iunie şi l-au prelungit cu şase luni până la mijlocul anului viitor.

 

O altă mişcare similară ar împinge deţinerile totale la uşor sub 5.000 mld de euro.

Investitorii din întreaga lume se întreabă cât de puternică va trebui să fie susţinerea venită din partea băncilor centrale. Banca Angliei şi-a majorat programul de achiziţie de active luna trecută, dar a încetinit ritmul achiziţiilor, în timp ce unii strategi ai băncii centrale americane se declară îngrijoraţi că accelerarea îmbolnăvirilor va deraia recuperarea celei mai mari economii a lumii. a

Economiştii participanţi la sondaj anticipează că BCE îşi va opri achiziţiile de urgenţă până la sfârşitul anului 2021. Aceştia se aşteaptă de asemenea ca BCE să mai acorde băncilor credite pe termen lung de încă 240 miliarde de euro în acest an. Pentru ei, una dintre principalele temeri priveşte o recesiune mai dramatică decât se anticipează în zona euro.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO