Bănci și Asigurări

Economiile nete ale romanilor sunt de patru ori mai mici decat media vecinilor si continua sa scada

Economiile nete ale romanilor sunt de patru ori mai mici decat media vecinilor si continua sa scada

Click pentru imaginea marita

25.05.2007, 14:14 33

Romania va inregistra in urmatorii trei ani ritmuri inalte de crestere ale activelor si ale datoriilor financiare ale populatiei, insa chiar si asa va ramane in urma pietelor vecine, arata un studiu realizat de UniCredit Group.
Avutia financiara a populatiei va creste anual in Romania cu 19% pana in 2009, fata de o medie de 12%, inregistrata la nivelul statelor din Europa Centrala si de Est. In acelasi timp, datoriile financiare vor creste cu un ritm mediu anual de 34% in Romania, fata de 19%, cat estimeaza economistii UniCredit pentru intreaga regiune a Europei Centrale si de Est (ECE).
Totusi, avutia financiara cumulata a gospodariilor romanesti va reprezenta in trei ani 29% din produsul intern brut (PIB), in timp ce in Bulgaria, Turcia si Slovacia indicatorul se va situa la 50%, respectiv peste 70% in Polonia.
Datoriile financiare ale populatiei vor crestere la 21% din PIB in acest timp, comparativ cu 23% in Polonia si 29% in Ungaria.
Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Romania, considera ca pe plan local populatia va avea in aceasta perioada un apetit mai mare pentru contractarea de credite de consum, prin care isi va acoperi nevoile de achizitii de bunuri de folosinta indelungata. In aceste conditii, averea neta a populatiei (diferenta dintre activele financiare si creditele contractate) va continua sa coboare, de la 11% din PIB la sfarsitul anului trecut pana la 8% in 2009. La nivelul tarilor ECE, este asteptata o deteriorare usoara a averii nete a populatiei, de la 40% anul trecut la 39%, in 2009. "Averea neta a populatiei va fi astfel sensibila la socuri induse de scaderea veniturilor sau cresteri ale dobanzilor", atentioneaza Pal.
Ponderea scazuta in PIB a averii nete a populatiei nu este in sine o problema, insa cere mai multa prudenta la creditare din partea bancilor si a autoritatilor monetare, considera si Fabio Mucci, economistul UniCredit Group pentru Europa Centrala si de Est.
"Cresterea creditelor, comparativ cu avutia populatiei, este oarecum ingrijoratoare. Monitorizarea imprumuturilor este foarte importanta, iar bancile trebuie sa fie atente la riscuri, pentru a putea fi asigurata stabilitatea financiara a sistemului", a spus Fabio Mucci.
Activele financiare pe cap de locuitor se situau la sfarsitul anului trecut, in Romania, la 1.080 euro, in timp ce pasivele erau de 560 euro pe cap de locuitor, ceea ce inseamna ca pozitia financiara neta pe cap de locuitor era de 520 euro, a aratat Rozalia Pal.
Economistii UniCredit au calculat si un indicator mai sensibil, care elimina impactul creditelor pentru investitii imobiliare, avand in vedere ca acestea contribuie practic la crestere avutiei populatiei. In acest caz, averea neta corectata era in decembrie in Romania de 863 de euro, pe cap de locuitor.
Potrivit studiului, pe fondul cresterii veniturilor populatiei si al evolutiei rapide a pietelor financiare, plasamentele cu grad ridicat de risc, precum cele in active sau fonduri de investitii vor inregistra ritmuri rapide de crestere in Rusia, Romania si Bulgaria.
Spre exemplu, plasamentele in fonduri mutuale ar urma sa inregistreze in Romania o crestere medie anuala de 61%, pana in 2009, fata de 16% la nivelul tarilor ECE. Ritmul inalt de crestere este insa influentat si de baza de comparatie redusa: fondurile de investitii reprezentau in decembrie trecut 0,5% din activele financiare ale romanilor, iar ponderea lor ar trebui sa urce la 1,1% pana in 2009. Cresteri importante vor inregistra si plasamentele in asigurari, pe fondul cresterii apetitului clientilor pentru instrumente mai sofisticate.
Acestea vor inregistra in Romania cresteri cu 31%, aproape dublu fata de media regionala. Numai in Bulgaria este asteptata o crestere mai rapida a plasamentelor in asigurari, cu un ritm mediu anual de 45%. Economistii UniCredit se asteapta ca avutia financiara a romanilor sa ajunga la 38,9 miliarde de euro in 2009, fata de 23,3 miliarde de euro, in decembrie trecut. In paralel, indatorarea va urca la 28,5 miliarde de euro, fata de 12,1 miliarde de euro, la sfarsitul anului trecut.
De altfel, Romania va inregistra cel mai rapid ritm de crestere a creditelor de consum, cu 35% fata de 8% in Bulgaria sau 15% in Polonia. Finantarile pentru investitii imobiliare vor creste cu 31%, fata de o medie regionala de 22%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO