Bănci și Asigurări

Economia românească este tot mai dependentă de cash: numerarul aflat în circulaţie bate încă un record

Economia românească este tot mai dependentă de cash:...

Autor: Liviu Popescu

28.07.2015, 00:08 1878

Cash-ul existent în economie a crescut cu 6 miliarde de lei în ultimul an şi cu 300 de milioane de lei în luna iunie.

Numerarul aflat în circulaţie a urcat luna trecută la un vârf istoric de 42,3 mld. lei (echivalentul a 9,5 mld. euro), în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans din ultimii trei ani, potrivit datelor BNR.

„Utilizarea largă a numerarului poate reflecta lipsa de educaţie financiară şi gradul redus de penetrare a serviciilor bancare. Ţările în care utilizarea cash-ului este ridicată au de obicei şi o economie nefiscalizată semnificativă. Luna iunie marchează şi o creştere sezonieră a numerarului specifică perioadei de concedii“, a explicat Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank.

Cash-ul existent în economie este mai greu de controlat comparativ cu plăţile în mediul electronic şi de aceea contribuie în mod direct la dezvoltarea economiei subterane. În 2013, evaziunea fiscală era estimată la 15% din Produsul Intern Brut (PIB), respectiv 95 mld. lei (echivalentul a 21 mld. euro), potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, instituţie care monitorizează politica fiscală a guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO