Bănci și Asigurări

După o amendă de peste 50 de milioane de euro aplicată în piaţa de asigurări, Consiliul Concurenţei anunţă că se uită cu atenţie la datele colectate acum un an de la 4 bănci mari

După o amendă de peste 50 de milioane de euro aplicată...

Autor: Alina Botezatu

04.12.2018, 15:10 1097

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, marţi, că autoritatea încă procesează datele colectate acum un an de la patru bănci şi de la alte societăţi financiare.

Bogdan Chiriţoiu a afirmat, marţi, în cadrul unei audieri la Comisia economică a Senatului, că: „am luat datele de la ei, dar suntem încă în procesare”, când s-a referit la durata unei investigaţii. Mai exact, autoritatea a făcut inspecţii inopinate, acum un an, la unele dintre cele mai mari patru bănci din sistemul bancar românesc, respectiv BCR, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank şi Bancpost.

„Viteză în timp real nu avem. Avem forţă – amenzi mari. Oriunde în Eruopa o investigaţie din aceasta ţine doi ani. Nu suntem ca ANPC”, a precizat Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a menţionat că, în cursul descinderilor, autoritatea preia mai multe date pe care, ulterior, le verifică prin intermediul propriilor soft-uri. „Nouă trebuie să ne apară că Raiffeisen a vorbit cu BCR. Dacă n-am dovada comunicării între ei, nu putem. La asigurări avem faptul că au discutat între ei, la UNSAR, că piaţa merge prost şi trebuie să crească preţurile”, a detaliat Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai spus că autoritatea nu a mai pierdut niciun caz de patru ani, dar pentru acest lucru trebuie să meargă în instanţă cu dosare foarte bine puse la punct. „Căutăm în email-urile lor că directorul X s-a întâlnit cu directorul Y. Sau că îi povesteşte şefului lui că s-a întâlnit”, a mai spus Chiriţoiu.

În plus, durata unei investigaţii este prelungită de întreaga procedură. Ulterior colectării datelor, Comisia Europeană trebuie să valideze toate cazurile mari, ca să nu fie o aplicare neunitară a legislaţiei de concurenţă. Apoi, dosarul este trimis companiilor, care au alocată o lună pentru un răspuns.

„Este o problemă cu care confruntă tot sistemul european. Suntem în linie”, a mai spus Chiriţoi. Acesta a subliniat că autorităţile de concurenţă se plâng că procedura durează prea mult mai ales în cazul IT-ului, unde tehnologia se dezvoltă foarte repede.

La începutul lunii decembrie 2017, Consiliul Concurenţei a anunţat că a efectuat inspecţii inopinate la Banca Comercială Română (BCR, locul1 al sistemului bancar, ca active), Raiffeisen Bank (4), UniCredit Bank (5), Bancpost (9) şi la alte 21 de societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale din domeniul serviciilor financiare, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei emis luni. Inspecţiile s-au derulat în cadrul a două investigaţii.

Una dintre investigaţii vizează posibile schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial între companii concurente pe piaţa leasingului financiar şi a creditului de consum, iar părţile investigate sunt: Consiliul Patronatelor Bancare din România, Asociaţia Societăţilor Financiare din România, Patronatul Leasingului şi al Creditului din România (PLCR), Patronatul Creditului IFN (PCIFN), toate companiile membre ale acestor organizaţii, precum şi Diplomat Consult SRL.

Cea de-a doua investigaţie viza o posibilă coordonare a politicilor comerciale prin fixarea preţului şi/sau o împărţire de piaţă realizată printr-un schimb de informaţii sensibile între companii concurente active pe piaţa leasingului operaţional şi a serviciilor conexe acestora din România, fiind una dintre cele mai ample acţiuni ale instituţiei, care a inclus şi societatea de presă Finmedia. Celelalte ţinte ale inspecţiilor au fost BCR leasing IFN, BRD Sogelease IFN, Raiffeisen leasing IFN, Unicredit leasing Corporation IFN, Viva credit IFN, ALD Automotive, Arval Service Lease România, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Leaseplan România, Porsche Mobility, Unicredit leasing Fleet Management, Asociaţia Societăţilor de leasing Operaţional (ASLO), Federaţia Patronatelor Serviciilor Financiare din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO