Bănci și Asigurări

După deciziile Curţii Constituţionale, Băncile răsuflă uşurate, odată cu diminuarea riscului legislativ. Îşi va reveni creditarea?

După deciziile Curţii Constituţionale, Băncile...

Autor: Claudia Medrega

09.02.2017, 00:07 889

Creditarea ar putea să înregistreze în acest an o creş­te­re mai dinamică în condiţiile în care riscul legislativ - in­vocat anul trecut de bancheri ca o piedică pentru revi­gora­rea împrumuturilor - s-a temperat după ce Curtea Con­stitu­ţională a dat verdictul privind legea dării în plată a imo­bilelor şi legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, trimiţând clienţii să negocieze cu băncile sau să rezolve nemulţumirile în instanţă.

Chiar şi bancherii au recunoscut că riscurile legislative pen­tru sectorul bancar s-au diminuat în cele din urmă, iar ca­drul legislativ incert în domeniul bancar nu mai ameninţă atât de dramatic instituţiile de credit, în condiţiile în care cele două legi au ajuns să fie clarificate de Curtea Consti­tu­ţională, legea dării în plată fiind declarată „parţial neconsti­tu­ţională“, iar legea privind conversia împrumuturilor în franci fiind catalogată ca „neconstituţională“.

Pentru 2017, majoritatea şefilor de bănci speră la o creş­te­re a creditării private într-un ritm mai alert decât în 2016, sus­ţinută tot de avântul împrumuturilor în lei şi unii se aş­teap­tă să vedem un reviriment al creditării pe segmentul com­pa­ni­ilor. Anul trecut, ritmul de creştere a creditării pri­va­te a ră­mas anemic, de doar 1,2%, soldul fiind de doar 220,1 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO