Bănci și Asigurări

După ce Finanţele au împrumutat 3 mld. euro, rezervele valutare ale BNR au crescut în ianuarie cu 2,6 mld. euro, la 35,5 mld. euro

Rezervele valutare de la BNR au crescut în luna ianuarie cu 2,6 miliarde euro, la 35,5 miliarde euro, faţă de 32,9 miliarde euro la finalul lunii decembrie 2019, potrivit datelor transmise luni de banca centrală.

“Pe parcursul lunii ianuarie au avut loc intrări de 4,5 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, inclusiv suma rezultată din emisiunile de euroobligaţiuni ale MFP în valoare nominală de 3.000 milioane euro, alimentarea contului Comisiei Europene”, transmite BNR.

În paralel au avut loc ieşiri de 2 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,7 mld. euro.

La 31 ianuarie 2020, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur)  au fost de 40,2 mld. euro, faţă de 37,4 mld. euro la 31 decembrie 2019.
    
Plăţile scadente în luna februarie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 216 milioane euro.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în ianuarie 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, în prima emisiune de obligaţiuni în euro din 2020, structurată pe două tranşe, una cu scadenţa pe 12 ani, iar cealaltă pe 30 de ani.

Pe tranşa de 12 ani, dobânda este formată din nivelul mid swap plus 180 de puncte de bază, respectiv 2,04% pe an, iar pe tranşa de 30 de ani, nivelul mid swap plus 285 puncte de bază, adică o dobândă de 3,41% pe an.

 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.