Bănci și Asigurări

După BCE şi organismul executiv al Uniunii Europene are o problemă: Comisia Europeană se ridică împotriva legii dării în plată: în forma iniţială, există un risc macroeconomic major; aplicarea retroactivă poate afecta creditarea

După BCE şi organismul executiv al Uniunii Europene are...

Autor: Marius Oncu, Claudia Medrega

05.02.2016, 00:05 524

Legea privind „darea în plată“ a imo­bilelor, care a stârnit până acum re­acţii puternice şi contradictorii la nivelul în­tregii societăţi, a fost criticată şi de Co­misia Europeană după ce anul trecut a atras şi o serie de critici din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

Implementarea legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament repre­zintă un risc major pentru pers­pec­tiva macroeconomică, iar aplicarea re­troactivă la împrumuturile aflate în de­ru­lare poate afecta încrederea inves­ti­to­rilor şi creditarea, a avertizat ieri Comisia Europeană (CE).

„Un risc major pentru perspectiva macro­economică este potenţiala imple­men­tare a legii dării în plată în forma apro­bată iniţial de Parlament. Apli­ca­rea retroactivă a legii la creditele aflate în prezent în derulare ar putea avea un im­pact negativ asupra creşterii credi­tării, încrederii consumatorilor şi inves­ti­torilor, precum şi asupra cererii in­terne“, notează Comisia Europeană într-un raport privind perspectivele economice.

Banca Centrală Europeană a aver­tizat la finele anului trecut că legea dării în plată ar putea avea implicaţii nega­tive asupra sistemului bancar din Ro­mânia cu un posibil impact asupra pro­fita­bi­li­tăţii, capitalizării, precum şi asupra cos­turilor totale, condiţiilor de creditare şi a ca­pacităţii de creditare vi­itoa­re. În sce­na­riul cel mai pesimist, ast­fel de implicaţii ar putea duce la deficit de capital, cu po­ten­ţial care ar necesita mă­suri pru­denţiale, a atras atenţia BCE. BCE a su­bli­niat importan­ţa unei ana­lize de impact aprofundate cu pri­vi­re la implicaţiile practice ale proiectului de reglementare pentru activitatea in­sti­tu­ţiilor de credit de pe piaţa internă şi, mai larg, pentru piaţa imobiliară din România.

Raiffeisen, bancă plasată în top cinci după active, a decis să majoreze avansul ce­rut clienţilor la creditele imo­bi­liare chiar înainte de reluarea dis­cu­ţiilor în Par­la­ment privind legea dării în plată. Ban­ca a decis să urce avansul pentru cre­ditele imobiliare standard în lei la 35%, iar pentru finanţările în euro la 40%. Con­form reglementărilor BNR, avan­sul minim pentru creditele imo­bi­lia­re în lei este de 15%, iar pentru euro de 25%.

Legea nu clarifică acum care este si­tua­ţia creditelor „Prima casă“. Minis­te­rul Finanţelor a anunţat că nicio bancă înscrisă în programul „Prima casă“ nu a anunţat că ar intenţiona să renunţe la proiect, iar statul a emis garanţii pentru astfel de achiziţii şi în luna ianuarie, po­trivit ministerului. Plafonul pentru acest program, pentru anul 2016, este de 1,7 mld. lei. De la începutul anului şi pâ­nă în prezent au fost acordate 1.482 de ga­ranţii prin intermediul programului guver­namental „Prima casă“ cu o va­loa­re de 132,8 mil. lei, potrivit date­lor Fon­du­lui de Garantare a credi­telor pentru IMM-uri (FNGCIMM), insti­tuţia care gestio­nează garanţiile acor­date de stat prin programul gu­vernamental.

Legea dării în plată, iniţiată de de­pu­tatul PNL Daniel Zamfir, cu ajuto­rul avo­catului Gheorghe Piperea, a revenit în Parlament. În decembrie, preşe­din­tele Klaus Iohannis a transmis Legis­la­tivului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin da­rea în plată a imobilelor, invocând fap­tul că acest proiect este bine-venit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăţi“.

Proiectul de lege ar fi trebuit să fie dezbătut marţi în Comisia juridică şi Co­misia de buget a Senatului, însă dis­cuţiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, mo­tivând că decizia de amânare a fost lua­tă din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile. Reprezentanţii Con­siliului Patronatelor Bancare din Ro­mânia au susţinut însă că băncile nu au solicitat nicio amânare, având în vedere că nu au fost invitate la discuţii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea cre­di­torului, în situaţia în care executarea obli­gaţiilor asumate prin contractul de cre­dit a fost garantată cu două sau mai mul­te bunuri. Modificările au fost in­tens criticate de către reprezentanţii băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO