Bănci și Asigurări

Dragoş Damian, Terapia Cluj: România Educată a comuniştilor şi România Educată a capitaliştilor. Sau cum trec 50 de ani

Opinii primite la redacţie

Dragoş Damian, Terapia Cluj:  România Educată a...

Autor: Dragos Damian

18.11.2023, 22:22 307

1973. Prin Hotărârea Consiliului de Miniştri 655 / iulie 1973 ia naştere „Liceul Industrial de Chimie” din Cluj (…). Liceul a fost subordonat Ministerului Învătământului şi tutelat de Ministerul Industriei Chimice, numele „TERAPIA” fiind dat de intreprinderea patronatoare Terapia, care a fost unul dintre pilonii liceului.

2010. Din ratiuni care faceau sens atunci, am renuntat la a mai finanta si patrona Liceul TERAPIA. Parea o decizie buna la acel moment, disparusera scolile si liceele profesionale, angajatii nu mai erau livrati de multi ani de la liceele de profil, chimia incepuse sa se destructureze, etc.

Iei insa o decizie foarte, foarte proasta atunci cand renunti la o scoala pe care o finantai si patronai. O scoala in care s-au format zeci de generatii de operatori chimisti dintre care unii au devenit ingineri chimisti si care apoi, si unii si altii, au lucrat la toate fabricile de chimie din Romania.

Stefan Vuza mi-a amintit ce insemna chimia inainte de 1989, am mai scris despre asta. Romania avea 72 de combinate (mai bune decat multe altele din lume), un sistem performant de invatamant (12 scoli profesionale, 23 licee, 17 facultati si 10 institute de cercetare), un sector care aducea venituri de circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din productia industriala de atunci – datele sunt din Cartea Alba a Reindustrializarii - Industria Chimica, Petrochimica si de Petrol, coordonata de Gheorghe Ivanus. Am scris si unde suntem azi, in 2023: daca a mai ramas un sfert din capacitatile de productie si din cele din invatamant, iar domeniul aduce la buget venituri de doar 3 miliarde Euro si aproape  jumatate din deficitul balantei comerciale a Romaniei.

Chimia era in anii 1980-1990, asa cum este IT-ul astazi, “copilul teribil” al economiei mondiale, era perioada in care tarile se bateau pentru a prelucra materiile prime si a le transforma in produse finite scumpe, cu valoare adaugata. Romania avea o oarecare suprematie pentru ca, radeti cat vreti, chimia avea protectie politica de la cel mai inalt nivel, asa cum are IT-ul astazi.

Dupa anii 2000 au triumfat deciziile foarte, foarte proaste. Romania si-a inchis mai toata chimia, scolile, facultatile, fabricile. Uniunea Europeana si-a trimis chimia in China si India de care acum este dependenta.

Asa s-a destructurat chimia, asa s-au destructurat si alte industrii, nu numai in Romania ci in toata Uniunea Europeana.

2023. Dacă şcolile actuale nu sunt bune pentru că nu livrează ceea ce are nevoie piaţa, atunci companiile care au branduri puternice ar trebui să-şi facă propriile şcoli – Cristian Hostiuc, ZF.

Atata vreme cat milionarii romani nu vor finanta si patrona un sistem de sanatate privat si un sistem de invatamant privat care sa faca concurenta celui public o sa avem in continuare deficit de meritocratie, competenta, performanta.

Oamenii de afaceri ar trebui sa nu mai ingaduie sa se ia decizii foarte, foarte proaste in sanatate si educatie.

La final. Spre deosebire de alte scoli si licee Liceul Terapia, care a implinit 50 de ani in 2023, a avut o traiectorie fantastica. S-a transformat in 2010 in Colegiul Tehnic Ana Aslan, apoi s-a transformat in 2011 in Scoala Europeana, apoi s-a transformat in  2021 intr-una dintre cele mai moderne sedii de invatamant din Romania (www.colegiulaslancluj.ro). Si a reinceput sa colaboreze cu cele doua fabrici mari de chimie din Cluj-Napoca, cele care au rezistat tentatiei de a deveni malluri. Profesorii pasionati de acolo incearca sa transfere copiilor pasiunea pentru chimie, o industrie despre care se estimeaza sa ajunga in 2030 la o cifra de afaceri de 7 trilioane de dolari. Pentru comparatie, serviciile de IT vor atinge circa 1,8 trilioane in 2028 iar industria AI va trece de 2,5 trilioane in 2032.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO