Bănci și Asigurări

Douasprezece banci straine se pregatesc sa concureze pentru CEC

19.04.2005, 20:16 23

Nu mai putin de 12 banci straine si-au anuntat intentia de a participa la privatizarea CEC, afirma Eugen Radulescu, noul presedinte al bancii.

In aceste conditii, vor fi pregatite sase camere de date pentru a usura accesul potentialilor investitori la informatii despre banca.

Printre pretendentii la cea mai mare retea de unitati, combinata cu un bilant curat si un portofoliu solid de depozite, se numara Erste Bank, Raiffeisen Bank, UniCredito, HVB, OTP, Rabobank, BNP Paribas, Societe Generale, Dexia.

JP Morgan, consultantul angajat de guvern pentru pregatirea privatizarii, a incheiat procesul de evaluare a cladirilor aflate in proprietatea CEC. Reteaua extinsa reprezinta unul din elementele de activ cele mai importante, alaturi de portofoliul de depozite.

"Rezultatul este o surpriza placuta", afirma Eugen Radulescu, presedintele CEC.

Reteaua bancii numara in prezent 1.406 unitati, insa Radulescu spune ca exista si spatii excedentare, aflate in zone in care nu exista cerere pentru servicii bancare.

In perioada urmatoare, JP Morgan va finaliza raportul de due diligence, pentru ca apoi sa fie incheiat si raportul de evaluare a CEC.

In paralel cu pregatirile pentru privatizare, prioritatile noului presedinte al CEC sunt adoptarea unor masuri de apropiere a bancii de client, prin reducerea birocratiei si cresterea accesibilitatii informatiilor legate de produsele si serviciile oferite, si mai ales lansarea de noi produse de creditare, pe langa cele patru existente in portofoliu.

Radulescu este de parere ca extinderea portofoliului de credite nu este o problema in aceasta etapa, fiind vorba de produse simple, care pot fi procesate chiar in conditiile lipsei unui sistem informatic complet integrat.

Un alt proiect in curs de realizare este implementarea sistemului de carduri, pana la jumatatea anului. In faza actuala au fost rezolvate contestatiile la rezultatul licitatiei organizate pentru selectarea firmelor care sa se ocupe de proiect, CEC avand de ales din sase variante, diferentiate mai ales prin costuri.

Eugen Radulescu spune ca efortul de modernizare a bancii se va indrepta si spre zona personalului. "Voi schimba indicatorii de performanta, urmand ca acestia sa prevada sarcini cantitative pentru fiecare angajat - cresterea procentuala de credite, raportul credite pe salariat. Fostii indicatori se bazau prea mult pe stocuri si nu pe fluxuri", afirma presedintele CEC.

In acelasi timp, in perioada urmatoare va fi revazuta situatia costurilor, banca incercand sa obtina mai multe venituri din comisioane.

In acest sens, unul din proiectele lui Radulescu vizeaza oferirea unui serviciu de transfer de bani concentrat pe comunitatile de romani care muncesc in strainatate. Acesta ar urma sa fie realizat cu ajutorul mai multor banci straine partenere, implicand costuri mai scazute pentru clienti.

Eugen Radulescu admite ca banca este "pusa la zid", alaturi de altele, in contextul conjuncturii determinate de scaderea rapida a dobanzilor oferite de BNR si Ministerul Finantelor, in conditiile in care peste 80% din activele CEC sunt constituite din plasamente in instrumente ale celor doua institutii.

"Aceasta situatie arata inca o data nevoia de restructurare a bancii. E bine ca i se intampla asta CEC-ului acum pentru ca astfel poate intelege mai usor ca nu mai poate continua in starea de lancezire de pana acum, asteptand bani, fara nici un risc, de la BNR si Finante", a declarat Eugen Radulescu.

El considera ca privilegiul de care inca se bucura CEC datorita garantarii integrale de catre stat a depunerilor de la clienti constituie mai degraba "un avantaj material nemeritat", dat in principal de faptul ca banca nu plateste contributii la Fondul de garantare de depozitelor. A inceput sa o faca recent, pentru depozitele clientilor persoane juridice.

"Alt efect palpabil al acestui privilegiu nu exista, pentru ca oricum depozitele unui client al CEC nu depasesc, de regula, plafonul de garantare valabil pentru clientii oricarei banci", afirma Radulescu. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO