Bănci și Asigurări

Două pieţe de peste 3 miliarde de euro îşi prezintă mâine bilanţul

Două pieţe de peste 3 miliarde de euro îşi prezintă...

Autor: Anelis Baciu

14.11.2018, 00:06 361

Companiile de leasing financiar şi credite de consum au continuat să crească cu două cifre în 2018, un an marcat de reaşezarea dobânzilor pe un nou palier şi schimbări la nivel operaţional impuse de digitalizare.

Creşterea actuală nu garantează însă o evoluţie asemănătoare şi în 2019, un an care se anunţă cu provocări deloc de neglijat. Companiile care acordă credite de consum va trebui să treacă testul noului regulament al BNR de plafonare a gradului de îndatorare la 40% pentru finanţările în lei, în timp ce în cazul firmelor de leasing provocarea vine din tendinţa de încetinire a economiei. Firmele de leasing finanţează active (autoturisme, echipamente) ce pun în mişcare economia reală, iar orice încetinire a acesteia se resimte la nivelul pieţei de leasing.

În acest context conferinţa Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB România) care va avea loc mâine începând cu ora 9:30 la hotel JW Marriott din Bucureşti va avea ca principal obiectiv iden­ti­ficarea de soluţii şi răs­pun­suri la provocările care se conturează pe de o parte, dar şi creionarea unor noi direcţii de dezvoltare pentru pieţele nonbancare din România pe de altă parte.

La evenimentul anual tra­diţional al pieţei leasingului şi a creditelor de consum vor lua parte atât reprezentanţii celor două industrii, cât şi bancheri, reprezentanţi ai autorităţilor de supraveghere şi control, precum BNR/ASF, consultanţi, dar şi colaboratori şi clienţi. În general industria financiară a avut de spart câteva „nuci tari“ în ceea ce priveşte calitatea servicilor şi relaţia cu clienţii. Acestea au devenit acum teme centrale în strategia oricarei bănci sau instituţii fi­nan­ciare nonbancare. Despre pro­vocările şi soluţiile din această zonă va vorbi Jeff Eilertsen, VP client success şi global service education la UP! Your Service, liderul mondial în domeniul cul­turii serviciilor. El este invitatul special al conferinţei ALB de maine. ALB România înfiinţată în 2004 cu scopul de a promova interesele instituţiilor financiare nebancare care operează în industriile de leasing financiar şi credit de consum. În prezent ALB România reuneşte cele mai mari 27 de instituţii finan­ciare nebancare din România, membrii săi deţinând 90% din totalul împrumuturilor nebancare din piaţa de leasing şi credite de consum la nivel naţional. Pre­şedintele ALB România este începând din vara acestui an Mircea Cotiga, preşedintele UniCredit Leasing, în timp ce conducerea executivă este asigurată de Nina Puiu, un manager cu peste 20 de ani experienţă în industria serviciilor financiar-bancare, dintre care aproape jumătate în cadrul Raiffeisen Leasing, unde a activat ca director financiar şi director general adjunct.

Ziarul Financiar este partenerul media principal al conferinţei ALB din acest an. Conferinţa anuală ALB România 2018 va fi transmisă în direct în data de 15 no­iembrie pe site-ul www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a ZF în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii ZF Live. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO