Bănci și Asigurări

Două bănci au împrumutat aproape 1,1 miliarde lei de la BNR pentru o săptămână

Două bănci au împrumutat aproape 1,1 miliarde lei de la BNR pentru o săptămână

Autor: Stefan Musgociu

17.10.2011, 13:16 2098

Două bănci au împrumutat luni 1,099 miliarde lei (254,4 milioane euro) de la Banca Naţională a României (BNR), cu scadenţă la o săptămână, la dobânda de politică monetară, de 6,25% pe an.

Injecţia de lichiditate s-a realizat printr-o operaţiune repo.

Dealerii cred că banii ar fi fost atraşi de două bănci de stat pentru a fi plasaţi, ulterior, în depozite la Ministerul Finanţelor, care în ultima perioadă nu a reuşit să împrumute cât şi-a propus.

"Probabil că se continuă această politică de finanţare indirectă a Ministerului Finanţelor, iar dacă în ultima perioadă a tot fost o singură bancă căreia BNR îi acorda împrumuturi prin repo şi apoi acea bancă depunea banii în depozite la Finanţe era deja cam bătător la ochi şi au zis să fie două bănci acum. Este posibil să fi fost cele două bănci de stat (CEC şi Eximbank - n.r.). În piaţă dobânzile sunt sub cea de la BNR, iar dacă o bancă ar vrea să împrumute bani de la altele ar fi mai ieftin să ia direct de la alte bănci decât de la BNR", a comentat un dealer.

Băncile comerciale au afişat în prima parte a şedinţei interbancare de luni dobânzi de 5,17% - 5,67% pentru plasamentele pe termen de o săptămână, uşor peste cele de vineri, de 5,08% - 5,58%, însă sub dobânda de politică monetară a BNR, de 6,25%.

Banca centrală a împrumutat în septembrie o singură instituţie de credit cu suma de peste 4 miliarde lei prin două licitaţii repo, chiar dacă şi atunci dobânzile din piaţă erau mai reduse decât cea practicată de BNR. Cea mai mare operaţiune repo din acest an a fost realizată în data de 16 august, când BNR a injectat în piaţă 3,2 miliarde lei, dar atunci au participat la operaţiune cinci bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO