Bănci și Asigurări

Dosarul Astra Asigurări, un faliment de 795 milioane de lei, a fost constituit Consiliul CSA din 2011-2012, trimis în judecată in corpore în cazul Astra

Dosarul Astra Asigurări, un faliment de 795 milioane de...

Autor: Anelis Baciu

21.12.2016, 00:08 1415

Un întreg consiliu al unei instituţii de supraveghere financiară este în premieră pus sub acuzare pentru neaplicarea legislaţiei asigurărilor, care a permis devalizarea Astra.

Aproape toţi membrii Con­si­liu­lui fostei Comisii de Su­pra­ve­ghe­re a Asigurărilor (CSA) din 2011-2012 -, prin­tre care Angela Toncescu şi Con­stan­tin Buzoianu, chiar foşti preşedinţi ai CSA o perioadă, au fost trimişi ieri în jude­ca­tă de către Di­recţia Naţională Anticorupţie (DNA) pen­tru infracţiuni de abuz, compli­ci­tate la abuz în ser­viciu şi spă­la­re de bani în do­sarul Astra Asi­gurări. Paguba ar fi de 795 mil. lei. Este una din­tre ce­le mai mari fraude anchetate până în pre­zent pe piaţa asigurărilor şi chiar în România.

Toncescu şi Buzoianu sunt deja anchetaţi pentru alte fraude din asigurări, cu Carpatica.

Aceasta este pentru prima dată când şefii unei instituţii de supraveghere financiară, nu­miţi de Parlament, sunt puşi sub acuzare pen­tru ma­nagement defectuos, adică neaplicarea legis­la­ţiei care a permis de­valizarea Astra.

Astfel, se arată că vo­tul pro sau contra în­tr-un caz sau altul poate fi la un moment dat pus sub anchetă, chiar dacă nu se dovedeşte spre exem­plu că a fost un vot in­teresat. În Ro­mâ­nia nu au fost doar falimente în asigurări, ci şi mari falimente bancare.

Trimiterea în judecată a foştilor şefi de la CSA şi a celorlalţi membri ai boardului ridică de asemenea semne de întrebare asupra mo­dului în care au fost numiţi aceştia şi a gra­du­lui lor de profesionalism, mod care a fost constant un subiect de dezbatere în media din cauza influenţelor politice.

Pe lângă Toncescu, Baltă şi Tudor au mai fost puşi sub acuzare Dan Ada­mescu, fostul pro­prietar al Astra Asigurări, Dan Constan­ti­nescu, Da­nie­la Popa, Corneliu Mol­do­veanu, membri ai CSA şi directorii CSA Anabella Ruse, Marinela Nemeş şi Carmen Ivan.

Astra Asigurări a intrat în faliment la fi­nalul lunii august a anului trecut, după ce pro­cesul de majorare de capital cu suma de peste 400 mil. lei a eşuat. La momentul de­ciziei de faliment Astra avea 1,8 milioane de clienţi şi prime subscrise de 441 mil. lei.

Dan Adamescu va fi judecat pentru in­fracţiuni de abuz în serviciu în formă calificată, com­pli­citate la abuz în serviciu şi spălare de bani, care au fost comise, susţin procurorii, în calitate de preşe­dinte al Consiliului de Supraveghere al Astra şi administrator al The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, firme prin intermediul cărora Adamescu controla indirect Astra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO