Bănci și Asigurări

Domenia Credit: Am renuntat la ideea de a deveni banca ipotecara

Domenia Credit: Am renuntat la ideea de a deveni banca ipotecara

Carmen Retegan, directorul general al Domenia Credit: "Logica transformarii in banca ipotecara este sa te finantezi din emisiunea de obligatiuni ipotecare. In acest moment, nu mai avem aceasta intentie, nu face parte din strategia GE Money. Cand ai un astfel de actionar, finantarea este ultima problema."

05.10.2007, 17:10 312

Domenia Credit, societate de credit ipotecar preluata la sfarsitul anului trecut de americanii de la GE Money, odata cu Motoractive Leasing si Ralfi (societate care vinde credite de consum sub brandul Estima Finance), a acordat in primul semestru imprumuturi in valoare de 35 de milioane de euro, cu 250% mai mult decat in aceeasi perioada din 2006. Pentru semestrul doi, compania si-a planificat sa acorde credite de 40 de milioane de euro.
"Explicatiile acestei cresteri sunt introducerea de noi produse, extinderea duratei de rambursare a imprumuturilor de la 20 la 30 de ani si reducerea dobanzilor. Valoarea medie a creditelor a crescut, deoarece clientii au putut contracta sume mai mari", a declarat pentru ZF Carmen Retegan, directorul general al Domenia Credit.
Ea estimeaza ca ritmul de crestere de 250% se va mentine si in perioada urmatoare, datorita extinderii canalelor de distributie. Societatea isi va dubla reteaua de sucursale pana la sfarsitul anului, de la 16, cate sunt acum, la 30.
Domenia Credit vizeaza atingerea unei cote de 2% din piata creditului ipotecar in acest an, dupa ce in 2006 a avut o cota de piata de 1,4%, iar la sfarsitul primului semestru din acest an, de 1,7%.
Dupa preluarea de catre americanii de la GE Money, Domenia Credit a renuntat la ideea de a deveni banca ipotecara, intentie despre care a vorbit in ultimii ani.
"Logica transformarii in banca ipotecara este sa te finantezi din emisiunea de obligatiuni ipotecare. In acest moment, nu mai avem aceasta intentie, nu face parte din strategia GE Money. Cand ai un astfel de actionar, finantarea este ultima problema", explica sefa Domenia Credit.
Compania ar putea incepe in urmatoarea perioada o colaborare cu filiala locala a Garanti Bank, in special in ceea ce priveste utilizarea reciproca a canalelor de distributie, GE Money fiind actionar al grupului turc Garanti.
De altfel, in luna aprilie a acestui an, turcii au anuntat o fuziune intre Domenia, Motoractive, Estima si filiala locala a Garanti, noua structura urmand sa functioneze sub licenta bancara.
"Exista intentia de a unifica toate entitatile GE Money din Romania, dar inca nu s-a realizat nimic", afirma Retegan.
Domenia Credit are in prezent 115 angajati, numarul acestora urmand sa creasca la 150 pana la sfarsitul anului, si un portofoliu format din 2.500 de clienti.
Anul viitor, compania si-ar putea majora capitalul cu 2,5 milioane de dolari, la 10 milioane de dolari, pentru a sustine cresterea afacerilor.
Domenia Credit a mers in 2006 si in acest an pe pierdere, din cauza investitiilor in dezvoltare. "Ne asteptam sa trecem pe profit la sfarsitul anului 2009", afirma directorul general al companiei.
GE Money, divizia de servicii financiare de retail a gigantului american General Electric, a platit 140 de milioane de euro pentru achizitionarea Domenia Credit, Motoractive Leasing si estima Finance. Americanii au anuntat ca vor investi 15 milioane de dolari in dezvoltarea acestor firme in urmatorii cativa ani, din care 10 milioane de dolari anul acesta. In prima jumatate a anului, afacerile GE Money pe piata locala au crescut cu 70%, iar activele - cu 80%, comparativ cu rezultatele inregistrate de companiile pe care le detin in aceeasi perioada din 2006.
La sfarsitul lunii august, grupul a numit un nou sef pentru operatiunile din Romania, pe americanul Ronald Malak. El va continua rebrandingul societatilor, proces inceput de fostul CEO interimar al americanilor pe piata locala, Mark Hampson. De anul viitor, companiile grupului isi vor schimba numele, pentru a sublinia apartenenta la GE Money, costul procesului de rebranding fiind estimat la 2-2,5 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO